Rusia, forțată să răspundă militar, dacă SUA va aduce arme nucleare pe teritoriul Europei

Rusia, forțată să răspundă militar, dacă SUA va aduce arme nucleare pe teritoriul Europei
Wendy Sherman, secretarul-adjunct de stat al SUA, și Serghei Riabkov, ministrul-adjunct de externe al Rusiei. Foto: Hepta.ro - DPA Images - Rodrigo Reyes Marin / Hepta.ro - Abaca Press - AA-ABACA

Rusia a declarat luni că ar putea fi forțată să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa, ca răspuns la ceea ce consideră că sunt planurile NATO de a face același lucru, conform Reuters.

SUA a renunțat la pactul din timpul Războiului Rece

Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu agenției de presă ruse RIA că Moscova va trebui să facă acest pas dacă NATO ar refuza să se angajeze cu ea pentru a preveni o astfel de escaladare.

Armele nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa au fost interzise în cadrul tratatului din 1987, convenit între liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece. Washingtonul a renunțat la acest pact în 2019, după ce s-a plâns ani de zile de presupusele încălcări ale Rusiei.

„Asigurări că NATO nu intenționează să desfășoare arme nucleare nu ne conving deloc. În primul rând, pentru că nu avem niciun fel de încredere în NATO. De multe ori ne-am trezit în situaţia în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Şi o fac ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”, a declarat Serghei Riabkov.

Rusia, forțată să răspundă militar

„Va fi o confruntare, asta urmează (…). În prezent, ele (armele – n.r.) nu există, avem un moratoriu unilateral și facem apel la SUA și la NATO să se alăture acestui moratoriu”, a mai adăugat Serghei Riabkov.

Rusia este acuzată de NATO și UE că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de soldați la granița ucraineană. NATO a trimis pachete militare pentru ajutarea Ucrainei, dar Jens Stoltenberg, liderul NATO, a afirmat că nu va putea trimite militari din țările membre, deoarece Ucraina nu este parte a NATO. Alianța a promis, în trecut, Ucrainei și Georgiei că vor intra în NATO, afirmație criticată puternic de către Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`