Șeful diplomației europene, vizită de trei zile în Rusia. Josep Borrell se întâlnește cu omologul său rus, Serghei Lavrov / Eugen Tomac, reacție dură: Vizita, total inoportună

Șeful diplomației europene, vizită de trei zile în Rusia. Josep Borrell se întâlnește cu omologul său rus, Serghei Lavrov / Eugen Tomac, reacție dură: Vizita, total inoportună
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nicolas Landemard

Josep Borrell, șeful UE pe zona de afaceri externe, s-a deplasat la Moscova, joi, pentru o vizită de trei zile în cadrul căreia se întâlnește și cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Deplasarea sa stârnit o reacție vehementă din partea eurodeputatului PMP Eugen Tomac, care consideră că vizita efectuată de vicepreședintele Comisiei Europene în Rusia este „total inoportună”.

Șeful diplomației europene se întâlnește cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe fondul cazului Aleksei Navalnîi

Vizita efectuată de Josep Borrell în Rusia vine în contextul furiei stârnite pe scena internațională de condamnarea opozantului Aleksei Navalnîi la doi ani și opt luni de închisoare.

Liderii europeni, inclusiv Josep Borrell, au condamnat verdictul instanței ruse și au cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi.

În ultimii ani, UE a denunțat în mod public guvernul președintelui rus Vladimir Putin pentru o varietate largă de chestiuni, precum acțiuni de spionaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, ingerințe în alegeri și otrăviri chimice. În plus, blocul comunitar reînnoiește periodic sancțiunile pentru anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Cu toate acestea, apropierea geografică, legăturile comerciale și aspectele ce țin de aprovizionarea energetică fac relația diplomatică importantă pentru ambele părți, potrivitEuronews.

„Relația cu Rusia este una dintre cele mai complexe pentru UE”, a declarat Josep Borrell, înainte de a-și începe vizita. „Evoluțiile recente servesc doar pentru a sublinia și mai mult nevoia ca eu să vizitez Moscova. Dar dincolo de chestiuni de dispută, există de asemenea zone în care UE și Rusia cooperează, sau ar trebui să coopereze mai mult, care necesită urgent atenția noastră”, a adăugat șeful diplomației europene.

Serviciul European de Acțiune Externă a precizat că Josep Borrell plănuiește o „discuție largă” cu Lavrov și alți ruși, pe subiecte precum Ucraina, acordul nuclear cu Iranul, pandemia de coronavirus și schimbările climatice. Cazul Navalnîi și drepturile omului se vor regăsi și ele pe agendă.

Deplasarea lui Josep Borrell a stârnit o reacție vehementă din partea eurodeputatului PMP Eugen Tomac, care consideră că vizita efectuată de vicepreședintele Comisiei Europene este „total inoportună”.

Eugen Tomac, reacție dură: Vizita lui Josep Borrell în Rusia, total inoportună

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac susține că „stalinismul a revenit la Moscova și el nu poate fi oprit decât prin izolare și restricții clare, lucru pe care șeful diplomației europene îl vede, din nefericire, complet opus”.

„Consider total inoportună vizita vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, in Rusia.După ce o planetă întreagă a rămas șocată de modul cum își elimină Putin opozanții, regimul de la Moscova demonstrează că nu crede în lacrimi. Când operațiunea de eliminarea fizică a lui Navalnîi nu le-a reușit, justiția de tip sovietic l-a condamnat în doi timpi și trei mișcări la închisoare.Pe acest fundal, în loc să introducă cele mai severe sancțiunii împotriva clanului din jurul lui Putin, socialistul Josep Borrell alege să meargă la Moscova parcă mânat de dorința de a salva Kremlinul și nicidecum de a-i transmite ceea ce majoritatea europenilor așteaptă, sancțiuni dure și mesaje ferme de susținere a celor care își doresc să scape de ultimul tiran al Europei.Stalinismul a revenit la Moscova și el nu poate fi oprit decât prin izolare și restricții clare, lucru pe care șeful diplomației europene îl vede, din nefericire, complet opus”, a scris eurodeputatul PMP Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

Comisarul Borrell la Moscova Consider total inoportună vizita vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, in…

Publicată de Eugen Tomac peJoi, 4 februarie 2021

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”