Serbia oprește proiectul de 2,4 miliarde dolari al anglo-australienilor de la Rio Tinto. BBC: Este fără îndoială tentant să căutăm o legătură între cazul Djokovic și decizia Belgradului

Serbia oprește proiectul de 2,4 miliarde dolari al anglo-australienilor de la Rio Tinto. BBC: Este fără îndoială tentant să căutăm o legătură între cazul Djokovic și decizia Belgradului
Premierul Serbiei, Ana Brnabic. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Serbia a retras licența de exploatare pe care o avea compania minieră anglo-australiană Rio Tinto, după săptămâni de proteste împotriva proiectului pentru extracția de litiu. Decizia Belgradului vine în contextul în care sârbii se pregătesc de alegeri generale în luna aprilie, iar relațiile cu Canberra s-au deteriorat după expulzarea lui Novak Djokovic din Australia.

Premierul Serbiei a anunțat oprirea proiectului de 2,4 miliarde dolari al anglo-australienilor de la Rio Tinto

„Toate permisele au fost anulate… punem capăt (activității) Rio Tinto în Serbia”, a declarat premierul sârb Ana Brnabic, citată de BBC.

Decizia vine cu alegerile generale din Serbia la orizont, dar și într-un moment în care relațiile dintre Belgrad și Canberra s-au deteriorat ca urmare a tratamentului de care a avut parte Novak Djokovic. Liderul mondial din tenisul masculin a fost expulzat din Australia chiar înainte de debutul Openului.

De altfel, chiar și Novak Djokovic a susținut protestele împotriva minei de litiu. În luna decembrie, liderul ATP posta imagini cu manifestanții și cu peisaje din natură, alături de mesaje ca „aerul curat și apa sunt esențiale pentru sănătate” și „natura este mama noastră”.

Mii de demonstranți și-au exprimat nemulțumirea pe străzile Serbiei în ultimele luni, blocând arterele principale din mai multe orașe, inclusiv la Belgrad și în al doilea oraș ca mărime, Novi Sad. Manifestanții susțin că organizarea unei mine masive lângă Loznica ar putea aduce un prejudiciu ireparabil mediului înconjurător și ar putea contamina rezervele de apă din regiune.

Anterior, reprezentanții Rio Tinto spuneau că orice activitate minieră efectuată în Serbia ar respecta atât standardele de mediu locale, cât și pe cele din Uniunea Europeană.

Ana Brnabic a declarat că decizia de a renunța la mina de litiu Jadar, proiect în valoare de 2,4 miliarde de dolari, a fost luată ca răspuns la protestele organizate de grupurile de mediu. Producția era programată să înceapă în anul 2027.

BBC notează că „este fără îndoială tentant să căutăm o legătură” între cazul Djokovic și cazul Rio Tinto, având în vedere că gigantul anglo-australian are sediu și la Londra, dar și la Melbourne. În plus, Ana Brnabic a anunțat decizia la doar câteva zile după ce omologul său australian saluta expulzarea sportivului-simbol din Serbia, Novak Djokovic. Chiar și așa, spune publicația britanică, cel mai probabil proiectul a fost victima politicii interne de la Belgrad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:20 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”