Experții în domeniul siguranței vaccinurilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se întâlnesc marți pentru a revizui vaccinul produs de Oxford – AstraZeneca, după ce mai multe țări europene au oprit folosirea sa. Au existat mai multe cazuri în Europa de cheaguri de sânge raportate după administrarea vaccinului. Dar cifrele sunt sub nivelul relevant raportat în populația generală.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie și OMS spun că nu există dovezi ale unei legături între vaccinare și afecțiuni. nAgenția Europeană pentru Medicamente (EMA) – autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană – se reunește, de asemenea, marți. Se așteaptă să emită joi decizia privind utilizarea în continuare a vaccinării Oxford-AstraZeneca.
Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit o doză de vaccin, cu mai puțin de 40 de cazuri de cheaguri de sânge raportate începând cu săptămâna trecută, a spus AstraZeneca.
Preocupările că ar putea exista o legătură au determinat multe țări europene să suspende temporar utilizarea vaccinului, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania.
Alte țări, inclusiv Austria, au oprit utilizarea anumitor loturi de vaccin ca măsură de precauție. Cu toate acestea, Belgia, Polonia, Republica Cehă și Ucraina au declarat că vor continua să administreze vaccinul AstraZeneca.
Și în Thailanda, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a devenit prima persoană din țară care a primit inocularea cu vaccinul AstraZeneca.
Întrebarea cheie care trebuie pusă este dacă vaccinul AstraZeneca este cauza sau coincidența? Ar fi apărut oricum aceste cheaguri?
Jurnaliștii de la BBC au realizat o analiză în acet sens. Cele 37 de cazuri raportate sunt sub nivelul la care v-ați aștepta. Mai mult, nu există o explicație biologică puternică de ce vaccinul ar provoca un cheag de sânge. De aceea, OMS și Marea Britanie spun că nu există dovezi ale unei legături. Și EMA a sugerat că vaccinul ar trebui să continue.
Prin urmare, în mod surprinzător, deciziile fiecărei națiuni individuale de a-și întrerupe lansarea au nedumerit experții.
Și aceasta nu este prima dată când țările din Europa au fost prudente cu privire la vaccinul AstraZeneca. Germania, Franța și altele nu au recomandat inițial utilizarea vaccinului pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Acum, cu risipele de vaccin AstraZeneca, pot rezulta consecințe mortale. Franța, Germania și celelalte națiuni europene majore au rate de infecție mai mari decât Marea Britanie și se confruntă cu perspectiva ca lucrurile să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți.
OMS declară că investighează rapoartele privind cheagurile de sânge. Luni, un purtător de cuvânt a spus că nu există „nici o dovadă” că incidentele au fost legate de vaccin.
„De îndată ce OMS a dobândit o înțelegere deplină a acestor evenimente, constatările și orice modificări improbabile ale recomandărilor actuale vor fi comunicate imediat publicului”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.
EMA – care efectuează în prezent o analiză a incidentelor de cheaguri de sânge – a declarat că vaccinul ar putea continua să fie administrat.
Agenția recomandă faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile oricărei reacții adverse.