Autoritățile chineze au convenit că somonul din Norvegia nu a fost cauza recentă descoperire a noului coronavirus la Beijing, după ce multe restaurante și comercianți chinezi au încetat să mai vândă peștele importat, considerând că aceasta este sursa virusului.
În cadrul unei conferințe de presă, marți seară, Shi Guoqing, director adjunct la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, a declarat că autoritățile nu cred că peștele transporta virusul.
„Nu a fost găsită nicio dovadă că somonul este originea sau purtătorul coronavirusului”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.
Somonul norvegian a fost examinat în China, după ce un grup descoperit recent de noi cazuri de coronavirus a fost identificat ca având sursa infecției în piața de carne Xinfadi din Beijing și pe un tocător folosit pentru tăierea somonului importat.
„Problema se rezolvă”, a declarat ministrul pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen, citat de TDN Finans. „Lucrăm la detalii astăzi și pot confirma că problema pare rezolvată”.
Ingebrigtsen a declarat că oficialii chinezi și norvegieni s-au întâlnit marți și au concluzionat că somonul norvegian este puțin probabil să fie sursa virusului detectat săptămâna trecută pe piața din Beijing, scrie thelocal.no.
Cel puțin 137 de persoane au fost infectate încă de săptămâna trecută în capitala Chinei, o reapariție a infecțiilor care a dus la blocarea mai multor cartiere și anularea a peste o mie de zboruri.
Marile lanțuri de supermarketuri, inclusiv Wumart și Carrefour, au înlăturat toate stocurile de somon din Capitală, dar au spus că livrările de alte produse nu vor fi afectate.
Unele restaurante din Beijing nu serveau niciun somon weekendul trecut, potrivit reporterilor AFP.
Contactată de AFP, ambasada Chinei la Oslo nu a oferit niciun comentariu imediat.
China, considerată o piață foarte promițătoare de către industrie, anul trecut a importat în jur de 23 500 de tone de somon norvegian.
Potrivit experților, somonul nu a fost cel mai probabil vectorul bolii.
„Cred că este puțin probabil”, a declarat pentru AFP Bjorn Olav Kvamme, șeful secției de boli și infecții de la Institutul Norvegian de Cercetări Marine.
„Aș crede că infecția nu provine din somon, ci mai degrabă din contaminarea produsului sau instrumentelor de către oameni”, a adăugat el, dar a arătat absența unor studii privind posibila propagare a virusului de pește.
În China, epidemiologul șef al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Wu Zunyou, a declarat că descoperirea virusului pe un tocător „nu este suficientă pentru a certifica faptul că provine din fructe de mare importate”.
„S-ar putea să vină de la o persoană infectată”, a spus el la televiziunea chineză.
Reaminitm că, Beijingul a reintrodus măsuri de urgență pe măsură ce zeci de noi cazuri de coronavirus au apărut, iar rezidenților le-a fost interziă orice călătorie „neesențială” în afara capitalei Chinei, în urma unui nou focar cu noul coronavirus care este încă sub control.
Mai mult, sute de zboruri au fost anulate, școlile suspendate și toți rezidențialor li s-au ordonat să nu părăsească Beijingul după ce autoritățile au reintrodus marți seara nivelul de răspuns de urgență la Covid-19. Toată deplasarea în oraș și în afara sa va fi „controlată strict”, au spus oficialii chinezi.