Specialiștii rămân prudenți după rezultatele inițiale ale vaccinului COVID-19 produs de Pfizer

Specialiștii rămân prudenți după rezultatele inițiale ale vaccinului COVID-19 produs de Pfizer

Oamenii de știință au declarat luni că rezultatele inițiale ale studiului pentru vaccinul împotriva noului coronavirus produs de Pfizer Inc și BioNTech au depășit cu mult așteptările lor privind protecția împotrivaCOVID-19, dar că multe întrebări rămân fără răspuns. Cele mai importante: dacă vaccinul poate preveni boli severe sau complicații, cât timp va proteja împotriva infecției și cât de bine va funcționa la vârstnici?

Specialiștii au în continuare dubii că un vaccin împotriva COVID-19 va fi disponibil prea devreme

Producătorii de medicamente au declarat că vaccinul lor a fost cu peste 90% eficient în prevenirea COVID-19. Rata de eficacitate înseamnă că majoritatea covârșitoare a infecțiilor au apărut în rândul persoanelor care au primit un placebo, mai degrabă decât vaccinul, scrie Reuters.

De asemenea, știrea a determinat scăderea bruscă a acțiunilor Zoom și a platformelor folosite pentru comunicarea la distanță, semn că oamenii de afaceri se așteaptă ca distribuirea unui vaccin eficient să fie aproape.

Studiul aplicat pe 44.000 de voluntari a fost inițial conceput pentru o primă analiză intermediară pentru a cerceta dacă vaccinul funcționa după ce 32 de participanți au dezvoltat COVID-19.

Dr. William Gruber, vicepreședinte al cercetării și dezvoltării clinice a vaccinurilor Pfizer, a declarat într-un interviu că companiile au schimbat planul de studiu după discuții cu autoritățile de reglementare americane și, în cele din urmă, au ajuns la date cu 94 de persoane.

„Vă oferă mai multă putere și mai multă încredere”, a spus John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medical College din New York. „Când triplezi cifrele și obții o diferență mare între ele, este mult mai probabil să fie real.”

Alții au avertizat că rămân multe întrebări, inclusiv dacă vaccinul poate preveni boli severe sau complicații, cât timp va proteja împotriva infecției și cât de bine va funcționa la vârstnici.

Aceștia au menționat că datele de siguranță necesare nu vor fi disponibile până la finalul acestei luni În plus, Pfizer și BioNTech încă nu și-au prezentat datele pentru evaluare inter pares de către alți oameni de știință, un pas cheie în determinarea calității rezultatelor.

„Acestea sunt cu adevărat încurajatoare, dar sunt cele mai vechi rezultate posibile”, a spus dr. Gregory Poland, un virusolog și cercetător la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Studiile vor continua în ciuda rezultatelor inițiale optimiste

Studiul complet este conceput pentru a arăta că vaccinul este eficient după ce 164 de persoane se îmbolnăvesc. Pfizer a spus că acest lucru se poate întâmpla în prima sau a doua săptămână a lunii decembrie, când un grup de consilieri externi ai Administrației pentru Alimente și Medicamente examinează rezultatele studiului și decide dacă recomandă autorizarea utilizării acestuia.

Până în prezent, niciuna dintre cele 94 de persoane din analiza inițială nu a dezvoltat COVID-19 sever. FDA a solicitat inițial ca datele intermediare să includă cel puțin cinci cazuri severe, dar recent a relaxat această cerință, a spus Gruber.

„Pentru ca un vaccin să reducă boala severă și moartea și astfel să permită populației în general să revină la viața normală de zi cu zi, va trebui să fie eficient pentru membrii vârstnici ai societății noastre”, a spus Eleanor Riley , profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea Edinburgh.

Gruber se așteaptă să existe unele cazuri de boli severe înainte de încheierea procesului.

„Concluzia este că va trebui să folosim datele pe care le avem și eficacitatea ridicată pentru a ne da încredere că vom preveni infecția severă”, a spus el.

Oamenii de știință vor, de asemenea, să înțeleagă dacă vaccinul Pfizer împiedică pe deplin oamenii să se infecteze cu noul coronavirus – un avantaj imens în reducerea transmiterii – sau dacă pur și simplu reduce gradul în care se îmbolnăvesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe