SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”

SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
Kiev, capitala Ucrainei. Foto: Pixabay

Statele Unite nu organizează „la ora actuală” evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, în ciuda temerilor tot mai mari în ceea ce privește acțiunile militare ale Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, sâmbătă, potrivit The Moscow Times.

Departamentul de Stat: SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina

Cu toate această, dacă situația se deteriorează, „cetățenii americani nu ar trebui să anticipeze că vor exista evacuări organizate de guvernul Statelor Unite”, a mai spus același purtător de cuvânt, care a vorbit sub condiția anonimatului.

„În prezent, sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”, a continuat el.

Departamentul de Stat al SUA deja le recomandase cetățenilor americani să nu călătorească în Ucraina din cauza pandemiei de COVID-19. Un site al instituției i-a îndemnat „să își reconsidere călătoriile” și din cauza „amenințărilor crescute din partea Federației Ruse”.

Oficialul citat de The Moscow Times nu a confirmat informațiile potrivit cărora familiile diplomaților de la Kiev ar fi primit ordin să înceapă de luni procedura de evacuare. În această privință, susține el, „nu avem nimic de comunicat la ora actuală”.

Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe la frontierele Ucrainei, context în care Casa Albă avertiza că Moscova ar putea lansa o ofensivă „în orice moment”. Totuși, dacă poate să o facă, nu înseamnă automat că o să și înceapă atacul, a explicat directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, într-o intervenție pe B1 TV la News Pass cu Laura Chiriac.

Kremlinul neagă că ar pregăti o invazie, însă susține că dezescaladarea depinde de „garanțiile de securitate” pe care le-a solicitat Occidentului. Moscova susține că printre acestea s-a numărat și retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, o cerere respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de Alianța Nord-Atlantică.

„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. (…) Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate”, a declarat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina