SUA va spori prezența militară americană în România și Polonia dacă Rusia invadează Ucraina. Joe Biden, mesaj ferm: „Avem o obligație sacră să apărăm aceste țări”

SUA va spori prezența militară americană în România și Polonia dacă Rusia invadează Ucraina. Joe Biden, mesaj ferm: „Avem o obligație sacră să apărăm aceste țări”
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michael Brochstein

SUA își va spori prezența militară în România și Polonia dacă Federația Rusă va invada Ucraina, a anunțat miercuri președintele american Joe Biden. Totodată, liderul de la Casa Albă a respins speculațiile potrivit cărora ar intenționa să retragă trupele din fostele state sovietice într-un acord de dezescaladare cu Moscova, transmite Defense One.

SUA are „o obligație sacră” să apere România și Polonia, spune Joe Biden

Întrebat de reporteri dacă există posibilitatea ca SUA să își mute tot arsenalul nuclear din Europa și să oprească rotația trupelor americane la nivelul fostului bloc sovietic, președintele Joe Biden a răspuns: „Nu. Nu există loc pentru așa ceva. Nu vom staționa permanent. (…) De fapt, vom mări prezența trupelor în Polonia, România etc, dacă într-adevăr (Vladimir Putin) face mișcarea (invazia, n.r.) pentru că avem o obligație sacră în Articolul 5 să apărăm aceste țări. Sunt parte din NATO. Nu avem această obligație în ceea ce privește Ucraina, cu toate că avem o îngrijorare mare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, iar Casa Albă avertiza anterior că ofensiva Moscovei ar putea începe „în orice moment”.

Potrivit declarațiilor făcute în aceeași conferință de presă, șeful statului american estimează că în cele din urmă Federația Rusă va invada Ucraina.

Klaus Iohannis pledase pentru creșterea prezenței militare americane în mai multe rânduri

Președintele României pledase pentru creșterea prezenței militare a NATO și a SUA în țara noastră și în zona Mării Negre inclusiv în cadrul consultărilor politice pe care le-a avut în luna decembrie cu Joe Biden și cu ceilalți lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul București 9.

„Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA”, preciza Administrația Prezidențială a României la acel moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe