Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi, într-o conferinţă comună cu omolugul său din Polonia, că Statele Unite va face tot ce le stă putere pentru a opri planurile Rusiei de construi gazoductul Nord Stream care va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti.
Pompeo a subliniat că proiectul care leagă Rusia de Germania şi a cărui construcţie a început anul trecut va umple Rusia de bani într-un mod dăunător pentru Europa.
„În ciuda unui aspect comercial evident pentru o astfel de tranzacţie, există un risc enorm de securitate care vine la pachet”, a declarat Pompeo, conform France 24.
Nord Stream 2, întins pe o distanţă de 1200 de kilometri, va dubla capacitatea de transport deja existentă între Rusia şi Germania. Gazoductul va transporta gazul direct în Germania prin Marea Baltică şi va ocoli astfel Ucraina, lucru care provoacă nemulţumire în regiune.
Europa s-a divizat privind acest proiect, dacă Franţa a căzut la un compromis cu Germania care este mare susţinătoare a proiectului, Polonia, ţările baltice şi cele din Est se opun vehement proiectului.
„Noi impărtăşim părărea că proiectul Nord Stream 2 nu serveşte securităţii energetice a Europei, îl considerăm un proiect supus eşecului, chiar dăunător pentru securitatea energetică a continentului”, a precizat ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz.
Reamintim că ce iniţial se părea că Franţa s-a rupt de Germania şi Rusia şi înclină balanţa în favoarea celor care se opun proiectului gazoductului ruso-german Nord Stream 2, Parisul şi Berlinul au anunţat vineri că au ajuns la o soluţie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă proiectul gazoductului Nord Stream 2.
În urma acestui compromis, Președinția României a Consiliului UE a primit mandat din partea țărilor membre ale Uniunii Europene să deschidă negocierile cu Parlamentul European pentru revizuirea directivei care vizează stabilirea unor norme comune pe piața internă a Uniunii în privința gazelor naturale, un subiect care a iscat tensiunile în condițiile în care Germania a făcut presiuni pentru ca acordul său cu Rusia pentru construcția gazoductului Nord Stream 2 să nu fie afectat de aceste prevederi europene. (Detalii AICI)