SUA: Serviciile de spionaj rusesc, în spatele atacului asupra laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov

SUA: Serviciile de spionaj rusesc, în spatele atacului asupra laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov
Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace susține că puterea „absolută și nelimitată” dobândită de Putin este cel mai înspăimântător lucru din Rusia. Sursa: Hepta/DPA Images / Torstein Bøe

Serviciile de informații americane consideră că serviciile de informații ruse s-au aflat în spatele unui atac recent la Moscova asupra lui Dmitri Muratov, un jurnalist rus independent, câștigător al Premiului Nobel. Acesta a criticat în mod public războiul lui Vladimir Putin din Ucraina.

Editorul ziarului rus Novaia Gazeta a fost atacat în timp ce călătorea cu un tren de la Moscova la Samara de o persoană necunoscută care a stropit compartimentul trenului cu vopsea roșie amestecată cu acetonă, potrivit BBC.

„Muratov, asta e pentru băieții noștri”

„Ochii ard îngrozitor”, a spus Muratov într-o declarație postată pe site-ul ziarului. Atacatorul a strigat: „Muratov, asta e pentru băieții noștri”, într-o aparentă referire la forțele ruse care luptă în Ucraina, a scris el.

„Statele Unite pot confirma că serviciile de informații ruse au orchestrat atacul din 7 aprilie asupra redactorului șef al ziarului Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, în care acesta a fost stropit cu vopsea roșie care conținea acetonă”, a declarat un oficial american într-un comunicat.

Oficialul american nu a oferit detalii cu privire la modul în care SUA au ajuns la această concluzie și nici despre serviciile de spionaj responsabile pentru atac.

Novaia Gazeta își suspendase activitatea înainte de atac

Cu câteva zile înainte de atac, Novaia Gazeta și-a suspendat activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina, pe fondul presiunii crescânde din partea autorităților ruse și a unei legi de cenzură care amenința cu până la 15 ani de închisoare pentru publicarea a ceea ce Rusia numește știri „false” despre operațiunea din Ucraina.

Creată în 1993, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate.

Mai mulţi jurnaliştii ai săi au fost asasinaţi de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată în acoperirea conflictului din Cecenia, a fost ucisă cu o armă de foc în faţa liftului în blocul în care locuia în 2006.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile minorităţilor sexuale în Cecenia. După apariţia unui material critic despre situaţia epidemiologică în Cecenia, liderul pro-Kremlin de la Groznîi, Ramzan Kadârov, a ameninţat-o cu moartea în aprilie a.c. pe reportera Elena Milaşina de la Novaia Gazeta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`