Un medic din țara noastrăsusține că principalele surse de infectare cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, care a provocat peste unmilionde decese de la debutul pandemiei și până în momentul de față,sunt transportul în comun, petrecerile și fabricile în care nu se respectă măsurile deprotecție. Cum ne putem proteja în fața virusului Covid-19?
Conform celor mai recente rapoarte, pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 1.264.150 morţi în lume de când China a anunţat oficial apariţia bolii în decembrie.
Peste 50 de milioane 883 de mii 93 cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 35 de milioane 870 de mii 903 sunt considerate vindecate în prezent, potrivit ultimelor informații furnizatedeUniversitateaJohnsHopkinspe baza datelor oficiale.
Pneumologul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, aidentificat locurile în care apar cele mai multe cazuri în urma discuțiilor cu persoanele infectate cu noul virus ucigaș.
„În primul rând transportul în comun. În al doilea rând, petrecerile private, mai ales ale adolescenților, care le transmit pe linie familială părinților și bunicilor. În al treilea rând, oamenii nu respectă regulile, mai ales purtarea corectă a măștilor, în special cei care lucrează înfabrici.
Ignorarea acestor măsuri, în special în ultima perioadă, de către adolescenți, care au transmis acest virus în mediul familial, cei mai afectați fiind vârstnicii. Aceste 3 mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacienții”, a precizat medicul Cristian Oancea.
Infectarea cu SARS CoV-2 se produce pe calea aerului, prin stropii de tuse sau strănut ai unei persoane infectate, dar și prin suprafețe contaminate. Simplaprezență, la mai puțin de doimetri de o persoană infectată crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Tocmai de aceea, în această perioadăeste recomandată distanțarea socială, o măsură de prevenție care poate salva o viață, dincolo de spălatul corect pe mâini. Însă masca de protecție rămânecea mai sigură metodă de protecție.
Medicul specialist, Rodica Popescu, a explicat care sunt regulile pentru purtarea măștilor medicale de protecție.
– Înainte a pune masca, curățați mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun
– Acoperiți gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu sunt spații goale între față și mască.
– Nu atingeți masca în timpul purtării. Dacă puneți mâna pe ea, curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
– Înlocuiți masca cu una nouă imediat ce se umezește. Nu refolosiți măștile de unică folosință
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), estefoarte probabil ca pandemia decoronavirussă fie una îndelungată, dat fiind contextul actual, al creșterii numărului de infectări cu COVID-19 pe plan mondial.