Talibanii se folosesc de rețelele sociale pentru a-și răspândi mesajele de propagandă, dar și pentru a-și consolida puterea, se precizează într-un material publicat în The New York Times.
Talibanii au distribuit o serie de videoclipuri, în care oficiali talibani le asigură pe femeile afgane din domeniul medical că nu își vor pierde locurile de muncă, îi asigură pe membrii minorităților sikh că sunt liberi și protejați. Totodată, au apărut și imagini în care se prezintă o nouă ordine în Kabul, în care militarii talibani amenință hoții cu arme pe străzi.
Deși au interzis internetul prima dată când au controlat Afganistanul, talibanii se folosesc în prezent de rețelele sociale pentru a-și răspândi mai ușor și mai repede, mesajele propagandiste.
În prezent, talibanii folosesc mii de conturi de Twitter, pentru a reduce și mai mult puterea opoziției. Unele dintre ele sunt chiar oficiale, în timp ce altele au rămas anonime. Paginile de Twitter au ca scop pacificare comunităților urbane, care sunt îngrozite de noul regim, car care folosesc tehnologia ca pe un stil de viață.
Imaginile ce simbolizau pacea și prezentau o înțelegere între insugergenți și afgani au fost distribuite în jurul lumii, dar ele contrastau puternic cu fotografiile și filmările ce arătau haosul de pe aeroportul din Kabul, unde femeile au ajuns să își arunce copiii peste gardul de sârmă, în spranța că astfel le-ar putea oferi șansa către un alt viitor.
Rețelele sociale ar putea reprezenta o unealtă pentru talibani, cu ajutorul căreia să își mențină mesajele propagandiste, chiar dacă în interiorul țării regimul nu s-ar abate de la regulile religioase fundamentale.
Talibanii au arătat că își pot vinde ideologia într-un mod eficient prin mediul rețelelor sociale, acolo unde mesajele distribuite sunt cele alese de ei.
Thomas Johnson, profesor la Naval Postgraduate School din California este de părere că talibanii vor folosi mijloacele online de comunicare pentru a le spune afganilor ce să facă.
Talibanii sunt țintiți, totuși, în mediul online, de mesaje și tehnici pe care le-au folosit, la rândul lor, pentru a ajunge la putere, iar noile limite impuse vor ajuta talibanii să prezinte orice fel de atrocități, pentru a câștiga sprijinul necesar pentru rezistență.
La rânul lor, talibanii răspund în fața mesajelor și zvonurilor potrivit cărora militarii insurgenți au atacat și agresat locuitori din difertie sate, cu texte despre pace și unitate.
În mediul online, talibanii portretizează SUA, dar și alte state ca fiind responsabile pentru haosul creat pe aeroportul din Kabul.
Imaginile cu haosul și situația critică de la Kabul au fost distribuite, potrivit sursei citate mai sus, și de către unul dintre cei mai importanți susținători ai talibanilor în mediul online, alături de un mesaj prin care își exprima compătimirea și simpatiza cu personale aflate în aeroport.
„Situația vostră m-a făcut să plâng. Voi, prietenii ocupației, am plâns pentru voi vreme de 20 de ani. Noi v-am spus că Ghani nu va fi niciodată loial. V-am iertat, jurăm pe Allah, acum haide-ți, reveniți la casele voastre”, a scris Qari Saeed Kosty în mediul online, potrivit sursei citate.
În mediul online, talibanii continuă să își mențină mesajele optimiste. Jurnaliștii talibani se plimă prin orașele ocupate și realizează interviuri cu oameni ce declară să se bucură de noua putere și că o susțin.
Totodată, talibanii reușesc să își mențină accesul la mediul online, în ciuda giganților precum Facebook sau YouTube care i-au blocat.
Odată ce conturi de Twitter care susțin talibanii sunt șterse, altele noi apar, acolo accesul talibanilor nefiind în totalitate blocat.
Oponenții talibanilor se împart, potrivit sursei citate mai sus, în două tabere.
Pe de-o parte, se regăsesc oponenții talibanilor care au distribuit mesaje ce instigă la revoltă, dar pe de altă parte sunt cetățenii care au ales să șteargă mesajele împotriva insurgenților, pe care le distribuiseră inițial.
Totodată, mulți tineri care au participat la campanii împotriva talibanilor și-au șters conturile de social – media.
Comparativ cu 2001, când talibanii au interzi internetul, în prezent situația este cu totul și cu totul diferită.
Guvernul american a construit antene și a realizat infrastructura necesară disponibilității internetului. Sunt 22 de milioane de utilizatori de telefoane mobile. Talibanii ar fi nevoiți să blocheze mesajele primite din exterior, dar în loc să restricționeze accesul, au ales să inunde rețelele sociale cu texte și imagini propagandiste.
În ultimele săptămâni, liderii talibani au distribuit inclusiv mesaje în limba engleză, dar și conferințe de presă live, în mediul online.
Rețelele sociale păstrează anumite semne de rezistență
În ciuda eforturilor talibanilor de a împânzi internetul cu mesaje propagandiste, există și mesaje ale rezistenței care își fac loc în mediul online și se vitalizează, peste noapte, în întreaga lume.
Unul dintre exemple îl reprezintă un videoclip cu un grup mic de femeie care protestează la Kabul, pentru menținerea drepturilor dobândite în ultimii 20 de ani. Acesta ar putea fi, potrivit profesorului de la Universitatea Nanagrhar, un motiv ce va conduce la restricționare definitivă a rețelelor sociale în Afganistan.