Rusia riscă să devină un stat eșuat, cu granițe tot mai greu de controlat ți cu riscul apariției unui război civil, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, scrie The Economist.
“Când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, și-a propus să pună mâna pe teritoriu, să-l priveze de suveranitate, să șteargă însăși ideea identității naționale din Ucraina și să transforme ceea ce a rămas din ea într-un stat eșuat.
După luni de rezistență acerbă a Ucrainei, statalitatea și identitatea sa sunt mai puternice ca niciodată, iar toate lucrurile pe care dl Putin intenționa să le impună Ucrainei îi afectează propria țară.
Războiul lui Putin transformă Rusia într-un stat eșuat, cu granițe necontrolate, formațiuni militare private, o populație care fuge, decăderea morală și posibilitatea unui conflict civil. Și deși încrederea liderilor occidentali în capacitatea Ucrainei de a rezista terorii lui Putin a crescut, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la capacitatea Rusiei de a supraviețui războiului. Ar putea deveni neguvernabil și să coboare în haos”
Anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei — Herson, Donețk, Lugansk și Zaporizhia — înainte de a putea chiar să stabilească controlul deplin asupra lor, face din aceasta un stat cu teritorii ilegitime și o frontieră fluidă.
O altă trăsătură a unui stat care eșuează este pierderea monopolului asupra utilizării forței fizice. Armatele private și mercenarii, deși sunt interzise oficial în Rusia, înfloresc.
Evgeny Prigozhin, un fost condamnat poreclit „bucătarul lui Putin” și lider al Grupului Wagner, o operațiune privată de mercenari, a recrutat în mod deschis prizonieri și le-a oferit grațiere în schimbul alăturii forțelor sale. Wagner, spune el, nu dorește să fie „legalizat” sau integrat în forțele armate. Același lucru s-ar putea spune despre forța controlată de Ramzan Kadyrov, un fost comandant cecen și acum președinte al Ceceniei. Chiar și agențiile guvernamentale de securitate din Rusia își servesc din ce în ce mai mult propriile interese corporative.
Statul rus eșuează în cea mai elementară funcție dintre toate. Departe de a proteja viețile oamenilor săi, reprezintă cea mai mare amenințare pentru aceștia, folosindu-i drept carne de tun.
Pe 21 septembrie, confruntat cu înfrângerea militară pe câmpul de luptă din Ucraina, Putin a ordonat mobilizarea a aproximativ 300.000 de oameni. Prost antrenați și prost echipați, singura lor funcție este de a sta în calea înaintării forțelor ucrainene. Este puțin probabil ca mulți să fie în viață anul viitor.
Există o preocupare tot mai mare cu privire la capacitatea Rusiei de a supraviețui războiului
Mobilizarea a provocat în Rusia un șoc mult mai mare decât începutul războiului însuși. Unele dintre efectele sale sunt deja vizibile: centrele de recrutare au fost incendiate, iar cel puțin 300.000 de oameni au fugit în străinătate (pe lângă cei 300.000 plecați în primele săptămâni de război). Cei mai mulți dintre ei sunt tineri, educați și plini de resurse. Impactul deplin al plecării lor asupra economiei și demografiei țării nu a fost încă arătate, dar tensiunea socială crește.