Autorităţile sanitare britanice consideră că există tot mai multe indicii care asociază noile cazuri de hepatită infantilă acută înregistrate în Europa cu infecţia cu un adenovirus.
Patogenul detectat în 40 dintre cele 53 de cazuri investigate (75%) este un adenovirus, o familie de virusuri destul de comună şi contagioasă care provoacă mai ales conjunctivite şi infecţii respiratorii.
Agenţia semnalează totodată că 16% dintre cazuri au fost testate pozitiv pentru COVID-19 la internarea în spital între ianuarie şi aprilie, subliniind că nu este un lucru surprinzător ţinând cont de prevalenţa coronavirusului în această perioadă.
“Informaţia culeasă în investigaţiile noastre sugerează tot mai mult că apariţia bruscă a hepatitei infantile acute este asociată infecţiilor cu adenovirus”, notează Meera Chand, directoare pentru boli emergente a UKHSA.
Cu toate acestea, responsabila Agenţiei a asigurat că echipa sa “investighează minuţios şi alte cauze potenţiale”.
Cazurile de hepatită acută infantilă de origine necunoscută, confirmate în 12 țări, se ridică la 190, a raportat, marți, șefa Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, potrivit EFE.
„Există investigații în desfășurare în toate țările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este încă necunoscută”, a spus el într-o conferință de presă.
Ammon a amintit că investigațiile indică o „legătură” cu o infecție cauzată de un adenovirus și că ECDC va continua să monitorizeze cazurile și să colaboreze cu autoritățile sanitare din țările respective.