„Trebuie să fim pregătiți să luptăm diseară”: NATO redactează planuri pentru un conflict cu Rusia

„Trebuie să fim pregătiți să luptăm diseară”: NATO redactează planuri pentru un conflict cu Rusia
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sac Maryanne Williams Raf

NATO va face un pas înapoi în viitor la summitul său de la Vilnius din iulie, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia pentru prima dată de la Războiul Rece modul în care alianța ar răspunde unui atac rus.

NATO se pregătește de luptă

Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală – NATO nu a văzut că este nevoie să elaboreze planuri de apărare la scară largă de zeci de ani, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a simțit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială, scrie Reuters.

Dar, cu cel mai sângeros război din Europa din 1945 care se desfășoară chiar dincolo de granițele sale în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte să izbucnească un conflict cu un adversar precum Moscova.

„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru, determinăm calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că un război poate începe în orice moment”.

Prin schițarea a ceea ce numește planurile sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul de a-și îmbunătăți forțele și logistica.

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate”, a spus șeful NATO Jens Stoltenberg despre documentele clasificate care, la fel ca în Războiul Rece, vor atribui anumite trupe pentru apărarea anumitor regiuni.

Acest lucru formalizează un proces declanșat de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care i-a determinat pe aliații occidentali să trimită pentru prima dată trupe de luptă în est.

Numai aderarea Finlandei luna trecută a dublat granița NATO cu Rusia la aproximativ 2.500 km, forțând o abordare mai flexibilă a desfășurărilor decât în ​​trecut, când Germania era considerată principala zonă de luptă.

De asemenea, alianța nu se mai pregătește să ducă un război nuclear la scară largă împotriva Moscovei și a aliaților săi – dintre care majoritatea sunt acum membri NATO – a declarat Ian Hope, istoric la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO.

„Nu ne imaginăm tipul de război care a fost Războiul Rece, în care forțele aliate… ar fi lovite simultan cu atacuri la scară largă din Pactul de la Varșovia”, a spus el, arătând mai degrabă conflictele regionalizate care trebuiau limitate rapid.

În același timp, internetul, dronele, armele hipersonice și un flux rapid de informații prezintă noi provocări.

„Vestea bună este că vorbim despre transparența câmpului de luptă. Cu toți sateliții, cu toate informațiile, putem vedea o criză în curs de maturizare”, a declarat generalul locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE. „Pentru Ucraina, am avut toți indicatorii în avans”.

Această transparență este unul dintre motivele pentru care NATO, contrar cerințelor statelor baltice, nu vede nicio nevoie imediată de a crește numărul de trupe în est.

„Cu cât adună mai multe trupe la graniță, este ca și cum ai avea un ciocan. La un moment dat, vrei să găsești un cui”, a avertizat Cottereau. „Dacă rușii adună trupe la graniță, asta ne va face nervoși, dacă noi adunăm trupe la graniță, îi vor face nervoși”.

300.000 de militari în alertă maximă

Totuși, va fi o sarcină uriașă îmbunătățirea drastică a pregătirii. NATO a convenit în 2022 să pună 300.000 de militari în alertă maximă, în creștere față de 40.000 în trecut.

Deficiențele capacității alianței de a produce suficiente arme și muniție au fost evidențiate de lupta pentru menținerea păcii cu cerințele Ucrainei, iar NATO trebuie, de asemenea, să îmbunătățească logistica mult timp neglijată necesară pentru a desfășura rapid trupele pe calea ferată sau rutieră.

Necesitatea finanțării implementării planurilor regionale este unul dintre motivele pentru care Stoltenberg a făcut apel la lideri să ridice ținta de cheltuieli militare a alianței, un alt subiect care va fi discutat la Vilnius.

Oficialii NATO estimează că va dura câțiva ani pentru ca planurile să fie pe deplin implementate, deși subliniază că alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

„Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știi, nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată”, a spus Cottereau. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)