Președintele american Donald Trump continuă politica de retragerea a trupelor armate din zonele de război. După decizia bruscă de retrage a militarilor din nordul Siriei, care a dus la atacarea luptătorilor kurzi de către Turcia, acum, publicația The New York Times arată că nu mai puțin de 2.000 de soldați au fost retrași și din Afganistan doar în acest an.
Această retragerea de trupe a avut loc în mare tăcere, fără comunicări publice despre acțiuni.
Cu toate acestea, Donald Trump continuă această politică de retragere fără a fi ajuns la un acord cu talibanii și, mai ales, în contextul în care numeroase atacuri teroriste au vizat străinii în acest an în Afganistan.
Într-o conferință de presă susținută luni, generalul american aflata la conducerea trupelor din Afganistan, Austin S. Miller, a confirmat că forțele SUA din țară au fost reduse cu 2.000 în decursul ultimului an, ajungând astfel la 12.000 de militari.
Alți oficiali americani și afgani au precizat, sub protecția anonimatului, că forțele americane ar putea să fie reduse cu 8.600 de soldați, fără un ordin formal de retragere a trupelor, ci, mai degrabă, prin decizia de a nu mai înlocui trupele care se întroc oricum acasă, potrivit algoritmului. Cam acestea erau și datele avansate de draftul de acord cu talibanii înainte ca Trump să oprească negocierile de pace, luna trecută.
Reamintim că Donald Trump a promovat încă de dinainte să fie ales președinte o politică ce implică retragerea trupelor din teatrele de război, afirmând că nu mai finanțează războaiele altora care la schimb produc pierderi de vieți omenești în rândul militarilor americani.
Cu toate acestea, Donald Trump a primit o gravă lovitură de imagine odată cu retragerea trupelor din nordul Siriei ceea ce a permis lui Recep Erdogan să declanșeze o invazie pentru a ataca luptătorii kurzi.
Președintele american a fost aspru criticat deoarece a trădat încrederea acestor facțiuni care au făcut parte din prima linie a războiului contra jihadiștilor din Statul Islamic.