Contul de Twitter al lui Donald Trump va fi în continuare supendat chiar dacă magnatul american va candida pentru un nou mandat de președinte al SUA peste patru ani. Anunțul a fost făcut de directorul financiar al Twitter, Ned Segal, pentru CNBC, potrivit Forbes.
„Politicile noastre nu permit oamenilor să se întoarcă. (…) Atunci când eşti eliminat de pe platformă, eşti eliminat indiferent dacă eşti comentator, director financiar, fost sau actual oficial”, a precizat Ned Segal, întrebat dacă suspendarea contului fostului lider de la Casa Albă va fi mențiunută în cazul în care, peste câțiva ani, Trump va intra din nou în cursa electorală.
Contul de Twitter al lui Donadl Trump a fost blocat pe 8 ianuarie, la două zile după violențele comise în sediul Congresului american de simpatizații republicanului. Reprezentanții Twitter au invocat atunci „riscul incitării în continuare la violență”, după o recenzie a tweet-urilor lui Trump.
Inițial, contul fostului președinte al SUA a fost suspendat pentru 12 ore. Ulterior, Trump a publicat un tweet în care îi numea pe cei care au luat cu asalt Capitoliul ”mari patrioți americani”, după care a anunțat, tot pe Twitter că nu va participa la ceremonia de inaugurare a președintelui Joe Biden.
Două zile mai târziu, suspendarea contului lui Trump a devenit definitivă.
Cele mai multe rețele sociale globale s-au alăturat demersului Twitter și au blocat contul lui Donald Trump, inclusiv Facebook, care încă nu a decis dacă suspendarea contului fostului lider de la Casa Albă va fi sau nu permanentă.
Mai mulți lideri europeni au avut reacții critice cu privire la măsurile liate de giganții online.
Cancelarul german, Angela Merkel,a catalogat drept problematicădecizia companiilor americane de tehnologie de a închide conturile lui Donald Trump.
“Cancelarul consideră că închiderea definitivă a conturilor unui președinte ales este o chestiune problematică”, a transmis purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, s-a declarat ”șocat” căTwittera decis să-i închidă contul lui Trump și a vorbit, la rândul său, de necesitarea unor reglementări mai ferme.
„Oligarhia digitală este una dintre amenințările care planeazăasupra statelor și democrațiilor”, a denunțat Bruno Le Maire. Reglementările de acest fel sunt necesare, dar ar trebui să aparțină poporului suveran, statului și sistemului judiciar, a spus ministrul francez al finanțelor.
La rândul său, economistulNouriel Roubini, cunoscut pentru că a prezis, printre altele, criza financiară din 2008, a susținutcă platformele online de tipulTwittersauFacebook”sunt rele” și ar trebui să fie reglementate mult mai strict.