Un cineast ucrainean a contestat prezența unui regizor rus la Festivalul de la Cannes: „Atunci când el este aici, face parte din propaganda rusă”

Un cineast ucrainean a contestat prezența unui regizor rus la Festivalul de la Cannes: „Atunci când el este aici, face parte din propaganda rusă”
Un cineast ucrainean a contestat prezența unui regizor rus la Festivalul de la Cannes. Sursa: Hepta/ Abaca Press / Nicolas GENIN

Regizorul ucrainean Dmitro Suholitki-Sobciuk a criticat prezența unui regizor rus la Festivalul de la Cannes.

Festivalul a interzis participarea delegațiilor oficiale rusești, dar disidentul rus Kirill Serebrennikov, care s-a pronunțat împotriva invaziei Ucrainei, a prezentat, miercuri, filmul său „Soția lui Ceaikovski”.

Regizorul rus a participat la Festivalul de la Cannes

„Atunci când el este aici, face parte din propaganda rusă, iar ei îl pot folosi”, a declarat sâmbătă Dmitro Suholitki-Sobciuk pentru Reuters, preluat de Digi24.

Regizorul rus Serebrennikov a spus la începutul acestei săptămâni că nu ar trebui boicotată cultura rusă pentru că „a promovat întotdeauna valorile umane”.

Amplasat în pădurile din regiunea Cernăuți din vestul Ucrainei, „Pamfir”, filmul de debut al regizorului rus, începe cu întoarcerea unui tată, Leonid, la familia sa, după luni de muncă în Polonia.

Filmul „este o reflectare a forței și puterii poporului ucrainean, care este foarte puternic și care va învinge. Este doar o chestiune de timp… pentru că nu putem fi învinși”, a spus Oleksandr Iațentiuk, care îl interpretează pe Leonid.

Volodimir Zelenski, aplaudat în picioare, la deschiderea Festivalului de la Cannes

Festivalul de la Cannes a fost deschis, marți seara, de Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a susținut un discurs emoționant în fața publicului și a fost aplaudat în picioare. Potrivit acestuia, țara vecină are nevoie de „un nou Chaplin care să demonstreze că cinemaul nu este mut”.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinemaul ‘nu este mut’ în faţa războiului din Ucraina. (…) Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune (…)

Sunt convins că dictatorul va pierde, a declarat liderul de la Kiev, în timpul intervenției sale la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, transmite AFP.

Urmăriți B1TV.ro și pe