Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă

Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă
Sursa Foto: Digi24

Șefa opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se deplasează luni la Bruxelles pentru a pleda pentru adoptarea rapidă a sancțiunilor împotriva regimului lui Alexander Lukașenko, dar speranțele sale vor fi distruse de diviziunile din cadrul UniuniiEuropene (UE).

”Nu avem încă unanimitatea necesară pentru adoptarea sancțiunilor”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell. Blocajul a persistat în ajunul reuniunii miniștrilor de externe.

Uniunea Europeană riscă să dezamăgească opoziția bielorusă

Dorința de a lega adoptarea de sancțiuni împotriva celor responsabili de represiune și fraudă electorală în timpul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august cu cei împotriva Turciei blochează procesul.

Cu toate acestea, măsurile împotriva Belarusului sunt complete.

”În jur de 40 de persoane vor fi interzise să rămână în UE și activele lor vor fi înghețate”, au spus mai mulți diplomați.

”Această listă este provizorie”, au mai spus ei.

În zilele de sâmbătă și duminică, protestele au continuat în Minsk și în alte orașe. În urma manifestației, câteva sute de persoane au fost arestate de autoritățile locale.

Svetlana Tikhanovskaya a anunțat că a pregătit o listă a membrilor forțelor de securitate ale regimului identificate ca fiind responsabile pentru violență și arestări abuzive.

Cu toate acestea, Cipru refuză să accepte sancțiuni pentru Belarus dacă UE nu adoptă măsuri pentru a forța Turcia să înceteze forajele de gaze în apele zonei sale economice.

Pe de altă parte, Germania consideră „inadecvată” adoptarea lor, deoarece riscă să-i distrugă medierea cu Ankara, au dezvăluit mai mulți diplomați.

„Această situație este inacceptabilă pentru Nicosia, care și-a menținut vetoul vineri”, au spus doi dintre diplomați, conform AFP.

„ Acesta nu este sfârșitul poveștii”

”Turcia a adus Oruç Reis, care opera în zona economică a Greciei, în port, dar a menținut misiunea Yavuz, o altă navă de foraj care prospectează în zona maritimă a Ciprului. Ankara joacă în mod clar diviziunea UE”, a declarat un diplomat.

”Luni nu este sfârșitul poveștii”, a spus unul dintre diplomații consultați de AFP.

„Dar nu vom liniști lucrurile, fiind slabi sau dezuniți”, a avertizat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

Criza cu președintele turc Recep Tayyip Ergogan a fost pusă pe agenda summitului liderilor UE joi și vineri și o nouă întâlnire a miniștrilor de externe este programată pentru 12 octombrie.

În viziunea lui Josep Borrell, liderul diplomației Uniunii Europene, credibilitatea UE este pusă în joc în cazul în care sancțiunile împotriva Minsk nu sunt adoptate înainte de summitul european.

În cadrul vizitei de la Bruxelles, Sveltana Tikhanovskaya se va întâlni cu miniștrii în timpul unui mic dejun găzduit de ministrul de externe al UE. Ulterior, ea va fi primită la Parlamentul European (PE) și apoi va susține o conferință de presă la Ambasada Lituaniei în UE.

Candidată la alegerile prezidențiale, Svetlana Tikhanovskaïa a fugit în Lituania după ce a contestat realegerea lui Alexander Lukașenko.

Săptămâna aceasta,Josep Borrell a anunțat căUE nu-l mai recunoaște pe Alexander Lukașenko ca președinte al Belarusului. Bruxelles se află pe o linie ridicată între sprijinul său manifestat pentru societatea civilă și dorința sa de a nu fi acuzat de imixtiunea Minskului și în special a Moscovei.