Urșii panda sunt cunoscuți drept niște mâncăcioși pretențioși. Ei ronțăie bambus și nu puțin – ei au nevoie ca zilnic să petreacă 15 ore mâncând până la 45 de kilograme de bambus ca să se sature.
Dar strămoșii lor, ca majoritatea urșilor, aveau o dietă mult mai complexă, care includea carne, și se credea până acum că dieta exclusivă a urșilor panda moderni a evoluat relativ recent. Cu toate acestea, un nou studiu descoperă că pasiunea specială a urșilor panda pentru bambus ar fi putut să își aibă originea cu cel puțin 6 milioane de ani în urmă.
Pentru a supraviețui numai cu bambus cu conținut scăzut de nutrienți, urșii panda (Ailuropoda melanoleuca) și-au dezvoltat un al șaselea deget ciudat, un fel de deget mare care să le permită să apuce cu ușurință tulpinile de bambus și să desprindă frunzele.
Deși cel de-al șaselea deget al urșilor panda gigant nu este la fel de elegant sau de ușor de folosit ca degetele mari ale oamenilor, persistența acestei „morfologii distinctive” de-a lungul a milioane de ani a sugerat că acesta joacă o funcție esențială pentru supraviețuire, se arată în studiul citat de CNN.