China face progrese semnificative în lupta declanșată la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. Vaccinurile împotriva coronavirusului dezvoltate în China ar putea fi gata de utilizare de către publicul larg încă din noiembrie, a declarat un oficial al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
China are patru vaccinuri COVID-19 în etapa finală a studiilor clinice. Cel puțin trei dintre acestea au fost deja oferite lucrătorilor esențiali în cadrul unui program de urgență lansat în iulie, scrie Reuters.
Studiile clinice de fază 3 se desfășurau fără probleme și vaccinurile ar putea fi gata pentru publicul larg în noiembrie sau decembrie, a declarat Guizhen Wu, șef al CDC, expert în biosecuritate, luni într-un interviu acordat televiziunii de stat.
Wu, care a spus că nu a prezentat simptome anormale în ultimele luni după ce a luat ea însăși un vaccin experimental în aprilie, nu a specificat la ce vaccinuri se referea.
O unitate a gigantului farmaceutic de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) și Sinovac Biotech SVA.O, listată în SUA, dezvoltă cele trei vaccinuri în cadrul programului de utilizare de urgență al statului. Un al patrulea vaccin COVID-19 dezvoltat de CanSino Biologics 6185.HK a fost aprobat pentru utilizare de către armata chineză în iunie.
Sinopharm a declarat în iulie că vaccinul său ar putea fi gata pentru uz public până la sfârșitul acestui an, după încheierea studiilor de fază 3.
Producătorii mondiali de vaccinuri se luptă pentru a dezvolta un vaccin eficient împotriva virusului, care a ucis peste 925.000 de oameni. Principalii producători occidentali de vaccinuri s-au angajat la începutul acestei luni să susțină standardele de studiu științific și să respingă orice presiune politică pentru a grăbi procesul.
Gigantul farmaceutic AstraZeneca a întrerupt procesul de testare al vaccinului pentru COVID-19, săptămâna trecută, după ce unul dintre participanții la studiua dezvoltat „o boală neașteptată”.
Potrivit declarațiilor oferite de către reprezentanții companiei, boala pacientului din Marea Britanie ar putea cauzată de o reacție adeversă gravă la noul vaccin.
Potrivit New York Times, participantul la test a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.
Vești pesimiste au fost oferite și de Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, care a declarat că vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania sa s-ar putea dovedi un eșec.
Chiar dacă acesta va trece de toate fazele de testare şi va fi distribuit până la finalul anului, cel mai probabil numărul dozelor va fi limitat, mai consideră acesta.