Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Federația Rusă va răspunde dacă NATO va începe să sporească infrastructura militară a Suediei și Finlandei, state care au decis să adere la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către trupele Moscovei, transmite Reuters.
Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei începând cu ultima zi a anului 1999, a invocat în mod repetat extinderea post-sovietică a NATO către est ca fiind unul dintre motivele pentru războiul din Ucraina.
Într-o discuție pe care a avut-o cu liderii unor foste state sovietice care fac parte dintr-o alianță militară condusă de Federația Rusă, liderul de la Kremlin a declarat că NATO ar fi folosită de SUA într-o manieră „agresivă” pentru a agrava o situație globală de securitate deja dificilă.
Federația Rusă, susține Putin, nu are nicio problemă cu Finlanda sau cu Suedia, așa că nu resimte o amenințare directă dintr-o eventuală extindere a NATO care să vizeze cele două state.
„Însă extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu ar provoca în mod cert un răspuns din partea noastră”, le-a transmis Putin liderilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care cuprinde Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kirghiztan și Tadjikistan.
„Care va fi acela – vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi”, a continuat liderul rus. „Sunt create probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în concordanță”, a mai spus el.
Federația Rusă nu a oferit indicii explicite despre măsurile cu care ar răspunde la extinderea nordică a NATO, principala consecință strategică pe care a generat-o invazia rusă în Ucraina până acum.
Unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, Dmitry Medvedev, declara lună trecută că Moscova ar putea să desfășoare arme nucleare și rachete hipersonice în enclava rusă Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO.
NATO, alianță fondată în 1949 pentru a asigura securitatea europeană împotriva Uniunii Sovietice, depășește Federația Rusă la aproape orice capitol, însă coloana vertebrală a puterii sale militare este SUA, ale cărei forțe sunt desfășurate prepoderent departe de Europa, spune Reuters.
Înainte de declarația lui Putin, adjunctul ministrului rus de externe, Sergei Ryabkov, declara că Occidentul nu ar trebui să își facă iluzii cum că Moscova va accepta pur și simplu o extindere nordică din partea NATO.
NATO, o alianță formată din 30 de state, este o structură pur defensivă.
Finlanda și-a obținut independența față de Rusia în 1917 și a purtat două războaie împotriva Uniunii Sovietice în Al Doilea Război Mondial. Suedia nu a mai purtat un război de 200 de ani, iar politica sa externă s-a concentrat pe susținerea democrației și a dezarmării nucleare.