Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a reușit încă să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre escaladarea conflictului în estul Ucrainei, în ciuda solicitărilor făcute în acest sens, a precizat luni un purtător de cuvânt al Administrației prezidențiale ucrainene.
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de înrăutățirea situației în regiunea estică Donbas, unde trupele Ucrainei s-au luptat cu forțele susținute de Rusia, într-un conflict care a curmat 14.000 de vieți din 2014 și până astăzi, conform părții ucrainene.
Iuliia Mendel, purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, a declarat luni pentru Reuterscă liderul ucrainean a tot încercat, dar nu a reușit să discute cu Vladimir Putin despre situația din Donbas.
„Administrația prezidențială (ucraineană, n.r.), desigur, a făcut o solicitare pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Încă nu am primit un răspusn și sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz al dialogului”, a mai spus Mendel.
În schimb, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susține că nu a văzut o asemenea cerere „în ultimele zile” și că nici măcar nu știa că ar fi fost formulată vreuna recent.
Întrebat dacă Vladimir Putin are ceva să-i spună lui Volodimir Zelenski, Dmitri Peskov și-a exprimat speranța că „înțelepciunea politică” va prevala la Kiev atunci când este vorba despre dezamorsarea tensiunilor și despre evitarea unui potențial război.
Iuliia Mendel susține că Rusia a adunat peste 40.000 de soldați la frontiera de est a Ucrainei și că alți peste 40.000 se află în Crimeea. Cifrele sunt mai mari decât cele dezvăluite anterior de șeful forțelor armate ucrainene, în declarația făcută de acesta în martie, în fața parlamentului.
Ea a adăugat că președintele ucrainean va merge la Paris, pentru o rundă de discuții despre acumularea trupe rusești și despre escaladarea conflictului în regiunea Donbas. Volodimir Zelenski are programată o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în această săptămână.
Ucraina se teme că Moscova, cu alegerile parlamentare din septembrie la orizont, creează o criză pentru ca rușii să își îndrepte atenția către un presupus inamic străin, astfel încât atenția publică să se îndepărteze de situația figurilor incomode de pe plan intern, cum este opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost trimis la închisoare.
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina, vineri, de „acțiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbas. Kremlinul a subliniat, totodată, că Rusia este liberă să își mute trupele pe propriul teritoriu în funcție de cum consideră că este oportun în scopuri defensive.
Confruntarea a stârnit îngrijorări în rândul susținătorilor occidentali ai Ucrainei. SUA și NATO au acuzat Rusia de o acumulare „provocatoare”.
În acest context, Volodimir Zelenski a vorbit despre nevoia de aderare la NATO, un pas față de care Rusia, invocând propriile îngrijorări de securitate, se opune.
„Pe de o parte, nu poți să te panicezi, pe de altă parte, trebuie să înțelegi că Rusia a arătat mai mult decât o dată că poate invada diferite țări”, a mai afirmat Iuliia Mendel.