Volodimir Zelenski, după trei luni de război: „Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii”

Volodimir Zelenski, după trei luni de război: „Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii”
Foto: Captura Video.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a transmis în mesajul zilnic adresat poporului ucrainean, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja.

Președintele ucrainean a anunțat că la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European, în ceea ce privește asistenţa pentru Ucraina, potrivit ziare.com.

Zelenski: A treia lună a apărării noastre s-a încheiat

„A treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, a scris Volodimir Zelenski în mesaj.

Zelenski face referire la „declaraţia complet inadecvată care a fost făcută astăzi din partea Rusiei, potrivit căreia se presupune că au „încetinit” ofensiva intenţionat”.

„Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu se luptă din toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, spune liderul Ucrainei.

Volodimir Zelenski afirmă că acum situaţia din Donbas este extrem de dificilă: „De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk – ocupanţii vor să distrugă totul”.

Preşedintele Ucrainei mai menționează că „este recunoscător tuturor partenerilor Ucrainei, însă atenționează din nou: „Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”.

„Prin urmare, furnizarea de arme grele către Ucraina – MLRS, tancuri, antinave şi alte arme – este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, mai afirmă Zelenski.

Zelenski: Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat

Volodimir Zelenski susține că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după acest război şi anunţă totodată că a fost înfiinţat un grup consultativ internaţional condus de Yermak şi fostul secretar general al NATO Rasmussen: „Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, arată el.

Președintele Ucrainei a mai meționat că a vorbit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar la sfârşitul lunii mai va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European, privind asistenţa pentru Ucraina.

„N-am coordonat poziţiile. În special, privind întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”, a declarat Zelenski.

De asemenea, mai spune că a avut o întâlnire cu liderii direcţiei din Crimeea, în special, cu Tamila Tasheva, reprezentant permanent al Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea.

„Invazia rusă a început în Crimeea. Acesta nu a fost primul punct de pe lista greşelilor statului rus faţă de Ucraina, ci primul fatidic pentru Rusia însăşi. Din acest punct au venit următoarele greşeli, nu mai puţin fatidice, ale Rusiei, care toate împreună vor duce la slăbirea ei istorică. Şi, desigur, ocupanţii vor trebui să părăsească şi Crimeea. La fel şi Herson, Melitopol, Enerhodar, Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi în care ei încă pretind că sunt stăpânii. Cu siguranţă nu vor fi stăpâni acolo”, a mai adăugat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`