Volodimir Zelenski: Eforturi diplomatice pentru salvarea luptătorilor ucraineni din fabrica Azovstal

Volodimir Zelenski: Eforturi diplomatice pentru salvarea luptătorilor ucraineni din fabrica Azovstal
Negociator rus, despre soldații ucraineni din Regimentul Azov. Valery Melnikov / Sputnik

Se fac eforturi diplomatice pentru a salva luptătorii ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat președintele Volodimir Zelenski vineri seară, potrivit reuters.com.

Deși au promis să nu se predea, oficialii ucraineni se tem că forțele ruse îi vor extermina până luni, 9 mai, la timp pentru comemorarea de către Moscova a victoriei fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Zelenski a publicat vineri noapte un clip video în care anunță că se fac eforturi diplomatice pentru a salva apărătorii baricadați în interiorul oțelăriilor. Încă nu se știe câți oameni se mai află în oțelărie.

„În operațiune sunt implicați intermediari influenți, state influente”, a spus Zelenski, fără să ofere alte detalii.

Cel puțin 50 de civili au fost evacuați vineri din fabrică.  Autoritățile ucrainene acuză în continuare Rusia pentru că nu permite desfășurarea în siguranță a tuturor ucrainenilor captivi în subteran după săptămâni întregi de asediu.

Mariupol a fost complet distrus de bombardamentele care nu contenesc de 10 săptămâni, iar uzina sovietică Azovstal este ultima redută controlată de luptătorii ucraineni.

Evacuările organizate de Națiunile Unite au început weekendul trecut pentru sutele de civili care s-au refugiat în rețeaua tuneluri și buncăre de sub fabrică. Miskunea a fost amânată din cauza luptelor care continuă în orașul port de la Marea Azov.

Urmăriți B1TV.ro și pe