Zelenski a discutat cu Macron despre războiul din Ucraina. Printre subiectele abordate, cursul ostilităților și sprijinul defensiv din partea Franței

Zelenski a discutat cu Macron despre războiul din Ucraina. Printre subiectele abordate, cursul ostilităților și sprijinul defensiv din partea Franței
Imagine de la vizita pe care a efectuat-o președintele francez Emmanuel Macron la Kiev pe 8 februarie 2022, cu aproximativ două săptămâni înainte ca Federația Rusă să lanseze invazia în Ucraina. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că a avut o conversație telefonică „îndelungată și plină de însemnătate” cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Zelenski, discuție cu Macron despre războiul din Ucraina

„I-am spus despre cursul ostilităților, operațiunea de salvare a militarilor din Azovstal și viziunea asupra perspectivelor procesului de negociere. Am ridicat chestiunea aprovizionării depline a Ucrainei”, a precizat liderul ucrainean, pe Twitter.

„Am discutat și despre sprijinul pentru apărare din partea Franței, pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni (măsurile UE împotriva Rusiei, n.r.), posibile modalități de a exporta produse agricole ucrainene. Am avut o discuție substanțială despre solicitarea noastră pentru statutul de candidat pentru aderarea la UE”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Discuțiile pe al șaselea pachet de sancțiuni UE pentru Rusia, blocate de Ungaria

Comisia Europeană a propus un al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, un val de măsuri care cuprinde și un embargo asupra petrolului rusesc, dar care a fost blocat prin veto de Ungaria. Budapesta, care a comparat pachetul cu „o bombă atomică”, susține că este gata să sprijine o inițiativă care nu îi amenință securitatea energetică.

În tot acest context, președintele rus Vladimir Putin s-a arătat încrezător că există state UE care nu pot renunța rapid la petrolul rusesc.

„Evident, anumite state UE, în al căror mix energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunțe la petrolul nostru (…). Există schimbări tectonice pe piața petrolului, iar să faci afaceri cum se făceau înainte, în conformitate cu vechiul model, pare improbabil”, susține președintele Federației Ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`