Viktor Orban: Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. E echivalentul unei „bombe atomice”

Viktor Orban: Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. E echivalentul unei „bombe atomice”
Viktor Orban, un apropiat al lui Vladimir Putin, a anunțat că Ungaria nu va susține pachetul de sancțiuni propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei. Sursă foto: Hepta - Vitaliy Belousov

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că țara sa nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, pachet care include și un embargo asupra importurilor de țiței rusesc. Asta în condițiile în care Ungaria depinde de resursele energetice rusești.

Diplomații europeni au susținut că, dată fiind situația lor, Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la finele lui 2023, pentru a găsi surse alternative de energie, dar pentru Budapesta pare că nici acest lucru nu e suficient.

Viktor Orban e văzut ca un apropiat al lui Vladimir Putin, poziția Ungariei de la declanșarea războiului din Ucraina determinând aliații Budapestei din UE, inclusiv Polonia, să se disocieze de aceasta.

„Dacă o țară din Europa continuă să se opună embargoului asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive întemeiate să spunem că această țară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul ucrainean”, a susținut recent Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Ungaria nu susține noul pachet de sancțiuni al UE contra Rusiei

Viktor Orban a declarat, la radioul de stat al Ungariei, că țara sa nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE contra Rusiei, în forma în care acesta a fost propus de Comisia Europeană.

Potrivit Reuters, Orban a spus că propunerea executivului comunitar ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

Totuși, el a precizat că Budapesta e dispusă să negocieze dacă va vedea o nouă propunere care să răspundă intereselor sale.

De altfel, Viktor Orban a trimis o scrisoare Ursulei von der leyen, președinta Comisiei Europene, în care a susținut că noul pachet de sancțiuni riscă să submineze unitatea blocului comunitar și că aprobarea sa ar fi un eșec istoric.

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și un embargo treptat pe importul de petrol. Ungaria și Slovacia, fiind dependente de resursele energetice rusești, au primit un termen mai lung, de până la finele anului 2023, pentru a găsi surse alternative.

Chiar și așa, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a spus zilele trecute că Ungaria tot nu va fi de acord cu noile măsuri decât dacă importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni.

Propunerile Comisiei Europene privind noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri, propunerile Comisie Europene privind noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include un embargo treptat pe petrolul rusesc.

„Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a spus von der Leyen, în Parlamentul European.

Noul pachet de sancţiuni mai prevede excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift, interdicția rușilor de a-și mai cumpăra proprietăți imobiliare în UE și includerea propagandiştilor Kremlinului pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe