Rusia susține că îi evacuează pe luptătorii ucraineni răniți din combinatul Azovstal. Aceștia ar fi duși la Novoazovsk, oraș controlat de forțele ruse

Rusia susține că îi evacuează pe luptătorii ucraineni răniți din combinatul Azovstal. Aceștia ar fi duși la Novoazovsk, oraș controlat de forțele ruse
Combinatul Azovstal din Mariupol, Ucraina. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Federația Rusă susține că ar fi convenit să îi evacueze pe soldații ucraineni răniți care se află în buncărele combinatului Azovstal din Mariupol către o unitate medicală din Novoazovsk, oraș ucrainean controlat de forțele ruse, transmite Reuters.

Rusia spune că îi evacuează pe luptătorii ucraineni răniți din combinatul Azovstal către Novoazovsk

„A fost încheiat un acord cu privire la îndepărtarea răniților”, a anunțat, luni, Ministerul rus al apărării.

„A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniți sunt duși către o unitate medicală din Novoazovsk”, a continuat instituția guvernului de la Moscova.

Cum forțele ruse au asediat orașul Mariupol timp de aproape două luni, câțiva civili și luptători ucraineni au căutat refugiu în combinatul Azvostal, o uriașă fabrică din era sovietică înființată sub regimul Stalin și concepută cu un labirint de buncăre și tunele tocmai pentru a rezista în fața eventualelor atacuri.

Majoritatea civililor au fost evacuați din combinat chiar în această lună, în condițiile în care Organizația Națiunilor Unite și Crucea Roșie au intermediat un acord cu Federația Rusă și Ucraina.

Cu toate acestea, în complex se află în continuare luptători ucraineni. Imaginile publicate în mediul online arată că o parte dintre aceștia au răni grave.

Rudele luptătorilor din Azovstal au transmis mai multe apeluri disperate pentru a-i salva pe cei dragi, iar unul dintre acestea a fost adresat președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Ca de la bărbat la bărbat, de la tată la tată, vă implor să îi salvați pe fiul meu și pe camarazii săi”, a spus Evheniy Suharnikov, tatăl unui luptător ucrainean în vârstă de 18 ani, care a invocat experiența Turciei în operațiunile de extracție din Orientul Mijlociu.

„Avem nevoie de un erou, o persoană cu suficientă autoritate politică pentru a efectua această procedură. Dintr-o perspectivă politică și geografică, credem că Turcia poate fi acea țară și Erdogan poate fi acea persoană”, a adăugat tatăl tânărului luptător ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)