Facebook, în faţa Înaltei Curţi din Irlanda: Investigaţia autorităţilor de reglementare pune în pericol operaţiunile din UE

Facebook, în faţa Înaltei Curţi din Irlanda: Investigaţia autorităţilor de reglementare pune în pericol operaţiunile din UE

Facebook a declarat pentru Înalta Curte a Irlandei că nu poate vedea cum ar putea funcționa serviciile sale în Uniunea Europeană (UE) dacă autoritățile de reglementare vor îngheța mecanismul său de transfer de date, a raportat Sunday Business Post, citând documentele instanței văzute de ziar.

Gigantul american al rețelelor de socializare a declarat săptămâna trecută că Comisia irlandeză pentru protecția datelor, autoritatea sa principală de reglementare a UE, a luat o decizie preliminară conform căreia mecanismul pe care îl folosește pentru a transfera date din UE către Statele Unite „nu poate fi utilizat în practică”.

Facebook a solicitat şi a obţinut blocarea temporară a ordinului şi o evaluare a acestuia la Înalta Curte, care urmează să analizeze problema în noiembrie, scrie Reuters.

Într-o declarație pe propria răspundere prezentată instanței pentru a solicita blocarea ordinului, Yvonne Cunnane, șefa protecției datelor Facebook și consilier general asociat al Facebook Irlanda, a declarat că nu este clar modul în care compania ar putea continua să furnizeze servicii în UE dacă ordinul irlandez este pus în aplicare.

„Nu este clar (Facebook) cum, în aceste circumstanțe, ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE”, a spus aceasta.

Documentul nu a fost făcut public, a declarat un purtător de cuvânt a Înaltei Curţi, iar un purtător de cuvânt al Facebook nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii trimisă pe email.

Într-o postare pe blog care a confirmat investigaţia autorităţii de reglementare irlandeze, Facebook a afirmat, pe 9 septembrie, că s-a bazat pe clauzele contractuale standard (SCC) pentru a transfera date în ţări din afara UE şi că interdicţia ar avea ”consecinţe mult mai largi asupra afacerilor care se bazează pe SCC”.

Ancheta irlandeză urmează unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iulie cu privire la momentul în care SCC-urile pot fi utilizate în mod legal.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a venit în urma îngrijorărilor exprimare de UE că regimul de supraveghere din SUA ar putea să nu respecte drepturile la confidenţialitate ale cetăţenilor UE, atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.

Tags: