Sam Altman, CEO-ul OpenAI, spune că „nu poate dormi de grijă” că a făcut ceva rău prin lansarea ChatGPT

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, spune că „nu poate dormi de grijă” că a făcut ceva rău prin lansarea ChatGPT
Foto: Facebook

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a afirmat că a avut dificultăți în a dormi din cauza preocupărilor pe care le prezintă creația ChatGPT. În timpul unei călătorii recente în India, Altman a discutat despre îngrijorarea sa cu privire la posibilitatea de a fi făcut ceva cu adevărat rău” prin crearea ChatGPT. Această creație a fost lansată în noiembrie și a atras un val de interes în domeniul inteligenței artificiale.

Sam Altman, îngrijorări cu privire la impactul potențial negativ al ChatGPT

„Ceea ce mă face să nu dorm este ideea ipotetică că am făcut deja ceva foarte rău prin lansarea ChatGPT”, i-a spus Altman lui Satyan Gajwani, vicepreședinte al Times Internet, în cadrul unui eveniment organizat miercuri de Economic Times. „Că poate a existat ceva greu și complicat acolo (sistemul) pe care nu l-am înțeles și că acum deja i-am dat startul”, a adăugat Altman.

Când a fost întrebat dacă inteligența artificială (IA) ar trebui să fie reglementată în mod similar cu energia atomică, Altman a susținut necesitatea unui sistem mai eficient pentru a verifica procesul.

„Haideți să avem un sistem care să ne permită să auditam oamenii care fac acest lucru, să acordăm licențe, să avem teste de siguranță înainte de implementare”, a spus el.

Dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale

Un grup de lideri din domeniul tehnologiei și oficiali guvernamentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ritmul de dezvoltare a platformelor de inteligență artificială într-o scrisoare deschisă emisă în martie de către Future of Life Institute. Printre semnatarii acestei scrisori se numără Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, și Steve Wozniak, cofondatorul Apple. În această scrisoare, acești lideri din domeniul tehnologiei au avertizat că dezvoltarea sistemelor puternice de inteligență artificială ar trebui să fie abordată numai atunci când există o încredere solidă că efectele acestora vor fi pozitive și că riscurile asociate cu utilizarea lor sunt gestionabile, scrie Business Insider.

Scrisoarea a fost trimisă solicitând o pauză de șase luni în procesul de antrenare a sistemelor de inteligență artificială care sunt mai avansate decât GPT-4. În răspunsul său la scrisoare, Altman a observat că există o lipsă de detalii tehnice despre locul exact în care se impune această pauză.

La începutul lunii curente, Altman s-a alăturat peste 350 de oameni de știință și lideri din industria tehnologică, semnând o declarație care exprimă o îngrijorare profundă în legătură cu riscurile asociate inteligenței artificiale (IA).

„Atenuarea riscului de extincție din cauza IA ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, se arată în declarație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`