Prietenia dintre Nicolae Ceauşescu şi liderul cubanez Fidel Castro nu a fost deloc ieftină. În anul 1973, când liderul comunist român şi-a început turnelul în America de Sud, s-a pregătit cu daruri de aproximativ 15.000 de lei vechi pentru amicii lui cubanezi.
4.500 de lei a valorat doar un covor pe care Ceauşescu i l-a dat în dar lui Fidel Castro.În urmă cu 40 de ani, 50.000 de locuitori din Havana i-au întâmpinat pe Elena şi Nicolae Ceauşescu care au pornit atunci un turneu diplomatic în America de Sud.
Aproape 200 de persoane formau delegaţia română, iar miniştrii nu şi-au lăsat soţiile acasă. Prima destinaţie a fost Cuba, condusă de Fidel Castro. Vizita a început prost. Aerul condiţionat nu funcţiona în avion, iar Castro a întârziat 45 de minute, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.
Cei doi lideri comunişti au primit defilarea gărzii de onoare şi au plecat spre Havana, într-o maşină decapotabilă. Într-o maşină, tip jeep, Elena Ceauşescu a stat alături de consiliera liderului de la Havana, şi de Vilma Espin de Castro, cumnata lui. Pe drum, cubanezii scandau pentru înfrăţirea dintre cele două popoare.
După ce au ajuns la reşedinţa unde erau cazaţi, Nicolae Ceauşescu a deschis cadourile pentru tovarăşii comunişti. Contabilii comunişti au raportat totalul cadourilor: 9.800 de lei.
Printre atenţiile oferite lui Fidel Castro s-au numărat un serviciu de porţelan „Brâncovenesc” pentru 12 persoane în valoare de 1.500 de lei şi un covor cu motive naţionale care a costat nu mai puţin de 4.500 de lei.
Osvaldo Dorticos, preşedintele Cubei, a primit şi el cadouri, însă de două ori mai ieftine, adică în valoare de 4.500 de lei.
Cel mai valoros obiect a fost o mapă de birou confecţionată din piele, care a costat 3.500 de lei.
Dorticos a primit însă şi decoraţia Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România”, clasa I. L-a recompensat pe Ceauşescu cu ordinul „Jose Marti”.
Seara, cubanezii au dat o petrecere de pomină în cinstea românilor, cu dansatoare exotice şi rom din belşug. Nu au lipsit Nicu şi Zoia Ceauşescu.
A doua zi a vizitei, Elena şi Nicolae Ceauşescu au mers în cartierul muncitoresc. Blocurile seamană leit cu cele din cartierele muncitoreşti ale Capitalei.