Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, a transmis luni, reprezentanţilor comunităţilor de romi că nu există niciun fel de contraindicație absolută la vaccinarea anti-COVID și a avansat ideea numirii unui consilier onorific la minister care să faciliteze comunicarea în rândul comuniăţii rome.
„Eu chiar vreau să vă rog, să putem să mergem în comunitate împreună sau în comunităţi împreună, să desemnaţi o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătăţii şi prin care să putem să ţinem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic, să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunităţi şi să vedem ce tip de informaţii sau ce cale de informare putem avea astfel încât informaţia şi lămuririle să ajungă la toţi membrii comunităţii rome şi nu numai”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
„Mulți oameni spun «eu am astm/eu am hipertensiune, nu mă vaccinez». Nu este adevărat, este exact invers. Nu există niciun fel de contraindicație absolută la vaccinare. Vaccinul este foarte bun, protejează de boala gravă, protejează de deces”, a declarat Alexandru Rafila la dezbaterea online „Romii. Miturile urbane. Vaccinare”.
„Aceasta este soluția pentru cei care au boli cronice, să îi vaccinăm. S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare”, a adăugat ministrul sănătății.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a transmis că peste 93% dintre decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronici.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că „un corp care este bolnav luptă mult mai greu cu o boală nouă care îl lovește”.
„Un astfel de corp face față mult mai puțin la expunerea cu virusul decât un corp pregătit, care este vaccinat, deoarece vaccinarea ajută sistemul imunitar. Riscul de deces crește la cei nevaccinați, lucru care s-a văzut la cei care au comorbidități”, a afirmat Raed Arafat.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a vorbit şi despre cauzele ratei mici de vaccinare în comunitate.
„Procentajul mare al celor nevaccinaţi în cadrul comunităţilor de romi este datorat faptului că nu au avut acces la informaţii, nu au avut un dialog cu medicii din comunitate”, a spus acesta.