Ana Birchall, întrevedere cu Wess Mitchell: Aprofundarea cooperării noastre are un rol determinant în asigurarea securității și a stabilității în regiunea Europei Centrale și de Est (FOTO, VIDEO)

Ana Birchall, întrevedere cu Wess Mitchell: Aprofundarea cooperării noastre are un rol determinant în asigurarea securității și a stabilității în regiunea Europei Centrale și de Est (FOTO, VIDEO)
Foto: anabirchall.ro

Vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, a avut marți o întrevedere cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în contextul desfășurării la Palatul Victoria a celei de-a șasea sesiuni a Reuniunii anuale la nivel politic de Dialog Strategic România–Statele Unite ale Americii.

Cu această ocazie, Ana Birchall a solicitat sprijinul părții americane pentru aderarea României la programul Visa Waiver și a mulțumit pentru sprijinul SUA în privința candidaturii României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

De asemenea, viceprim-ministrul a salutat eforturile comune ale României și Statelor Unite ale Americii, care au permis organizarea celei de-a șasea sesiuni a Reuniunii anuale la nivel politic de Dialog Strategic România–SUA.

(Foto: anabirchall.ro)

”Aprofundarea cooperării noastre bilaterale are un rol determinant în asigurarea securității și a stabilității în regiunea Europei Centrale și de Est, îndeosebi în domeniile energiei, transportului și infrastructurii digitale. Reuniunea anuală la nivel politic de Dialog Strategic România–SUA reprezintă o excelentă oportunitate de a ne coordona pe principalele teme de interes comun ale Parteneriatului Strategic”, a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat oficial.

(Foto: anabirchall.ro)

Totodată, vicepremierul a subliniat interesul părţii române pentru identificarea şi desfăşurarea de noi proiecte comune, care să contribuie la dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA, punctând în acest sens potenţialul ridicat pe care îl oferă domeniile „energetic, digital şi al industriei de film”.

Ea a menţionat, de asemenea, atenţia deosebită pe care partea română o acordă cooperării şi coordonării cu partea americană pe teme de interes comun.

(Foto: anabirchall.ro)

În ceea ce priveşte Reuniunea Dialogului Strategic România – Statele Unite ale Americii, co-prezidată de Ana Birchall și Wess Mitchell, agenda discuțiilor a inclus teme precum securitatea regională și cooperarea economică, la reuniune participând reprezentanți ai ministerelor cu competențe și responsabilități pe temele discutate: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor.

În discursul de deschidere a ședinței Dialogului Strategic, vicepremierul român a evidențiat importanța deosebită pe care Guvernul României și prim-ministrul Viorica Dăncilă o acordă Dialogului Strategic cu SUA, componentă fundamentală a Parteneriatului Strategic România – SUA.

“Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii reprezintă un angajament asumat în programul nostru de guvernare. Dorim să consolidăm relația cu SUA, inclusiv pe dimensiunea ei economică, iar Dialogul Strategic care are loc la București reprezintă un argument important în acest sens”, se arată în mesajul transmis de Ana Birchall din partea premierului Dăncilă.

Vicepremierul Birchall a salutat co-prezidarea reuniunii de către Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al SUA, marcând o premieră în acest sens. Totodată, în alocuțiunea sa, oficialul român a subliniat că “Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon fundamental al politicii externe și de securitate a României și un instrument esențial pentru consolidarea rolului țării noastre de furnizor capabil și activ de securitate și stabilitate la nivel regional și global”.

Discuțiile din cadrul reuniunii plenare au subliniat importanța parteneriatului global între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, a coeziunii NATO și a relațiilor bilaterale strânse între partenerii transatlantici pentru garantarea securității și a prosperității comune, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, dialogul a evidențiat rolul important pe care România îl are în garantarea stabilității și a securității la nivelul Europei Centrale și de Est, cele două părți reiterând angajamentul pentru cooperarea continuă în vederea promovării priorităților comune în regiune, cu accent pe conectivitatea în domeniile energiei, infrastructurii și digital.

De asemenea, părțile română și americană au trecut în revistă prioritățile cooperării și coordonării în context multilateral, în perspectiva desfășurării Summitului NATO de la Bruxelles și a Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București, programate pentru lunile iulie, respectiv septembrie 2018.

„Referitor la dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic, a fost remarcată dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale, precum și necesitatea cooperării strânse în vederea amplificării acestora și a utilizării la capacitate maximă a potențialului investițional”, se mai arată în comunicat.

Obiectivele și temele fundamentale pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii au fost consemnate într-o declarație comună, adoptată cu ocazia Reuniunii Plenare.

Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Prevederile Declaraţiei Comune sunt într-un avansat proces de operaţionalizare, eforturile comune în acest sens fiind coordonate la nivelul Dialogului Strategic bilateral instituit în acest scop, care are loc cu frecvență anuală la nivel politic, menţionează sursa citată.

Formatul reuniunii din acest an a Dialogului Strategic a fost stabilit în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul Ana Birchall și asistentul Secretarului de Stat Wess Mitchell, care a avut loc la Washington D.C., în luna aprilie 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`