Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul summitului privind incluziunea romilor, organizat la Bruxelles, că minoritatea trebuie să înțeleagă că face parte dintr-o societate cu reguli, dar și guvernele trebuie să investească într-o strategie de dezvoltare a capitalului uman.
„Cunoaștem cu toții că minoritatea roma este supusă discriminării. Dincolo de această discriminare, populația se confruntă cu provocări, care chiar dacă nu le sunt specifice, se manifestă acut. Ei continuă să trăiască la periferia societății. Romii ies timpuriu din sistemul de educație. Fetele și femeile sunt supuse unor riscuri suplimentare decât bărbații. Locuințele lor sunt de două ori mai multe decât ale cetățenilor celorlalte etnii. Romii care au absolvit școli profesionale sau studii superioare au mai multe dificultăți în a se angaja. Mortalitatea este de două ori până la șase ori media generală”, a spus Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, „ceea ce poate deveni îngrijorător este că această intoleranţă alimentată de situaţii individuale de fapte reprobabile, comise de romi, pe fondul preungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii anti-roma şi a discursului instigator, creşterea riscului de violenţe”.
„De ce există problema autoidentificării? Pentru că este o atmosferă de neîncredere alimentată de prejudecăți. Această intoleranţă poate favoriza creşterea riscului de violenţe. Cu excepţia educaţiei, ocuparea, educaţia stagnează. Este firesc să ne îndreptăm asupra cauzelor care ne împiedică să atingem obiectivele incluziunii romilor. Slaba cunoaştere a caracteristicii comunităţii de romi este perpetuată de o slabă colectare a taxelor pentru romi. Răspunsul potrivit este o strategie de dezvoltare a capitalului uman. Actorul principal trebuie să fie autoritatea locală. Guvernele nu deţin nici informaţiile, nici mijloacele de a implementa programe specifice. Consider foarte oportună tema, respectiv responsabilizarea guvernării locale în ce priveşte incluziunea romă”, a mai spus șeful statului.