Plângere BOMBĂ la CCR! Se cere încetarea mandatului lui Dorneanu

Plângere BOMBĂ la CCR! Se cere încetarea mandatului lui Dorneanu

Grupul civic #rezistența a anunțat că a trimis Curții Constituționale o sesizare privind anumite abateri disciplinare săvârşite de judecătorul Valer Dorneanu, președintele Curții, în cazul mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu. Acesta solicită plenului CCR încetarea mandatului de judecător al lui Dorneanu.

Membrii grupului civic îl acuză pe Valer Dorneanu că nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, afectând astfel grav funcționarea instituției.

„Membri ai grupului civic #REZISTENȚA au trimis către CCR o sesizare privind fapte care permit stabilirea săvârșirii de către domnul judecător Valer Dorneanu a unor abateri disciplinare și, pe cale de consecință, solicită Plenului Curții cercetarea și sancționarea disciplinară a acestor abateri. În opinia noastră, președintele CCR nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, afectând în acest fel în mod grav funcționarea Curții Constițutionale și punând în pericol legalitatea deciziilor luate de Curte. Acest fapt poate conduce la un blocaj instituțional, iar acesta este ultimul lucru de care România are nevoie în aceste vremuri tulburi”, susține grupul civic, pe Facebook.

În plus, Valer Dorneanu este acuzat că a săvârșit o abatere disciplinară gravă, prin aceea că a încălcat articolul 64 alineat b) din legea nr. 47/1992, respectiv că “judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi… să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale”, dar şi articolul 9 litera e) din legea nr. 47/1992 (“e), respectiv „constată cazurile de încetare a mandatului judecătorilor, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autorităţile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant”, omițând să emită ordinul de constatare a încetării mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu.

Grupul civic cere Curţii Constituţionale încetarea mandatului de judecător constituţional în cazul lui Valer Dorneanu: „Pledăm în fața Plenului Curții pentru aplicarea sancțiunii celei mai severe (încetarea mandatului de judecător constituțional), având în vedere faptele săvârșite de președintele Curții, domnul judecător Valer Dorneanu: nerespectarea și neaplicarea unei Decizii a Curții, luarea de poziție publică și oferirea de consultanță într-o problemă de competența Curții şi refuzul de a constata încetarea mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe