Ce înseamnă votul istoric dat joi de Parlamentul European pentru Republica Moldova. Siegfried Mureșan: PE își dorește să fie acordat acum statutul de țară candidată pentru aderarea la UE (VIDEO)

Ce înseamnă votul istoric dat joi de Parlamentul European pentru Republica Moldova. Siegfried Mureșan: PE își dorește să fie acordat acum statutul de țară candidată pentru aderarea la UE (VIDEO)
Foto: Facebook @ Siegfried Mureșan

Prin rezoluția adoptată joi, Parlamentul European a transmis către Consiliul Uniunii Europene un semnal important că își dorește să îi fie acordat acum Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, a explicat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, joi seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Siegfried Mureșan (PNL, PPE), pe B1 TV, despre însemnătatea votului istoric pe care l-a dat joi Parlamentul European pentru Republica Moldova

„Această rezoluție este foarte importantă, deoarece astăzi Parlamentul European, cu o majoritate foarte largă, cu sprijinul a șase grupuri parlamentare din cele șapte existente în Parlamentul European, a adoptat această rezoluție foarte ambițioasă, clară, concretă privind Republica Moldova. În primul rând, cerem instituțiilor europene acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În al doilea rând, cerem integrarea Republicii Moldova în piața internă europeană, asta înseamnă că Republica Moldova poate exporta fără niciun fel de bariere și fără niciun fel de limite spre Uniunea Europeană, ar însemna mai multe investiți europene în Republica Moldova, preluarea standardelor europene de mediu, de protecția consumatorilor”, a spus liberalul.

Practic, a continuat oficialul, ar însemna „creșterea calității vieții oamenilor” și „standarde europene în Republica Moldova, chiar înainte de aderarea formală”.

„Cerem creșterea sprijinului financiar și crearea unui grup permanent de suport pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene, un grup de experți care să lucreze cu autoritățile de la Chișinău pentru toate proiectele pe care le vom face în perioada următoare, căci e clar că Republica Moldova și Uniunea Europeană vor face mai multe lucruri împreună în perioada următoare și autoritățile de la Chișinău au nevoie de sprijin, de expertiză tehnică”, a adăugat Siegfried Mureșan.

El a vorbit și despre pașii care urmează.

„În următoarele săptămâni, Consiliul Uniunii Europene, adică guvernele statelor membre, vor decide cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova, dacă acordă Republicii Moldova acum statutul de țară candidată, dacă își propun să o facă în viitorul apropiat, pe termen mai lung sau dacă încă nu văd condițiile îndeplinite pentru acest lucru. Documentul Parlamentului European, în vederea deciziei Consiliului, este foarte important. Este un semnal important pentru Consiliu că Parlamentul European își dorește acordarea acum a statutului de țară candidată Republicii Moldova”, a mai afirmat eurodeputatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe