De unde poate face rost Guvernul de bani pentru a acoperi gaura din buget, în loc să crească taxele. Claudiu Năsui (USR) prezintă lunga listă a cheltuielilor aberante ale statului ce ar trebui tăiate

De unde poate face rost Guvernul de bani pentru a acoperi gaura din buget, în loc să crească taxele. Claudiu Năsui (USR) prezintă lunga listă a cheltuielilor aberante ale statului ce ar trebui tăiate
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au amânat pentru 2 august și 21 septembrie luarea deciziilor în ce privește legea pensiilor speciale, respectiv legea cumulului pensie-salariu. În paralel, Guvernul PSD- PNL se pregătește să crească taxele și impozitele pentru a acoperi gaura din bugetul statului. Dar nu e nevoie de așa ceva. Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, le arată guvernanților de unde pot face rost de bani. Cheltuielile inutile ale statului sunt imense și miliarde de lei pot fi economisite prin tăierea lor.

De unde poate face Guvernul rost de bani să acopere deficitul

„PSD-PNL nu trebuie să crească taxele asupra contribuabililor români ca să echilibreze bugetul. Pot să reducă cheltuielile pe care tot ei le-au crescut.

Iată cheltuielile:
– Pensii speciale: 12.4 miliarde lei (din care se pot tăia ușor 6 miliarde)
– Scheme de afaceri pe banii statului: 11 miliarde lei
– Banii pentru baronii locali și firmele de partid PNDL/Anghel Saligny: 4 miliarde lei
– Institute care cercetează și nu descoperă niciodată nimic: 3.1 miliarde lei
– Inspectoratele școlare: 660 milioane de lei
– Ministerul familiei: 520 milioane de lei
– Subvenții partide: 260 milioane de lei
– Subvenții partide ale minorităților: 237 milioane lei
– Cei 25.000 de noi angajați la stat angajați de guvernul Ciucă (PNL): 210 milioane lei
– Companii de stat pe pierderi eterne: 200 milioane lei”, a scris deputatul USR Claudiu Năsui, pe Facebook.

Reacția sa vine după ce, pe surse, au apărut măsurile fiscale pe care liderii coaliției de guvernare le-au agreat pentru a acoperi gaura din buget. O decizie definitivă nu a fost luată, dar primele măsuri ar urma să fie aplicate chiar de la 1 octombrie. Guvernul Ciolacu, însă, nu a anunțat nimic oficial. Lipsa de transparență și predictibilitate a înfuriat Opoziția, dar și mediul de afaceri.

Judecătorii CCR, beneficiari de pensii speciale, urmează să se pronunțe asupra… pensiilor speciale

După cum a susținut și Claudiu Năsui, economii s-ar putea face dacă pensiile speciale ar fi desființate și întregul sistem de pensii s-ar reașeza pe principii de contributivitate.

La finele sesiunii parlamentare, aleșii Puterii au votat o lege care desființează pensiile speciale ale parlamentarilor, deja promulgată de președintele Klaus Iohannis, o lege care aparent desființează restul pensiilor speciale și o a treia lege care interzice cumulul pensie – salariu la stat, dar numai pentru unii.

Ultimele două legi au fost atacate de Curtea Supremă la Curtea Constituțională. Aceasta din urmă trebuia să se pronunțe azi, dar a amânat verdictele pentru 2 august, respectiv 21 septembrie. De menționat că o parte dintre judecătorii CCR sunt ei înșiși beneficiari de pensii speciale.

PSDNL s-au făcut că desființează pensiile speciale

Numai că USR acuză că aceste legi, și dacă ar fi declarate constituționale, oricum nu vin cu nicio reformă și sunt doar de ochii lumii. Practic, șefii de instituții care încasează pensii și salarii uriașe vor continua să le încaseze, iar pensiile speciale nu sunt, de fapt, desființate, în ciuda a ceea ce pretind guvernanții în frunte cu premierul Marcel Ciolacu.

„Legea pensiilor speciale este o lege care oricum le prelungește până în anul 2043, deci este puțin probabil ca ea să fie și constituțională, și în acord cu prevederile cerute de Comisia Europeană astfel încât să considere jalonul (PNRR) îndeplinit”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, pentru B1 TV.

Aceasta a mai susținut că creșterea pensiei speciale în acest an de guvernare PSD – PNL a fost de 100 de ori mai mare decât creșterea pensiei contributive.

„De altfel, faptul că Guvernul nici acum, la o lună după ce a fost adoptată în Parlament această lege, n-a făcut public câți bani s-ar economisi prin aplicarea acestei legi ne arată exact acest lucru, faptul că, economiile fiind infime, le e aproape jenă, rușine, de fapt, să spună suma exactă, pentru că se salvează pensiile speciale prin această lege, nu se desființează”, a adăugat și deputatul USR Cristian Seidler.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`