Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în zielele de 9 și 10 martie curent.
Programul vizitei a inclus participarea deputatului Constantin Codreanu la Forumul Asociațiilor Românești din Spania, discuții privind problematica românilor din Spania cu doamna ambasador al României, Gabriela Dancău, și alți reprezentanți ai misiunii diplomatice a țării noastre la Madrid, vizitarea Catedralei Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, participarea la serile „Acasă la Ambasadă”.
Programul vizitei a început pe 9 martie cu participarea la evenimentul Serile „Acasă la Ambasadă” care a inclus lansarea unor cărți semnate de autori români, parte a proiectului “Scriitori despre România”, susținut de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: ”Mâţa Vinerii” de Doina Ruşti, ”Capătul drumului” deLiliana Corobca, ”Schije” de Ioana Baetica Morpurgo.
”Toate cele 3 cărți au la bază cercetări. Fie că vorbim de mărturiile bucovinenilor deportați în stepele Kazahstanului, de Bucureștiul pitoresc din preajma anului 1.800 sau de soldații români afectați de sindromul PTSD. Impresionant. Vorbim de autori traduși în alte limbi, ceea ce pentru mine este primul semn al valorii literare”, a menționat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării cu referire la aceste lansări de carte.
În ziua de 10 martie programul a debutat cu slujba de comemorare a victimelor atentatului terorist din 11 martie 2004 la Catedrala Ortodoxă Română din Madrid, oficiată de Preasfințitul Timotei Lauran, episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei împreună cu un sobor de preoți din eparhie. În timpul atentatului terorist din 11 martie 2004 au decedat 16 români.
În a doua parte a zilei de 10 martie deputatul Constantin Codreanu a participat la lucrările Forumului Asociaţiilor Româneşti din Spania la care au participat circa 100 de reprezentanți ai comunităților de români din peinsula iberică.
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a intervenit în cadrul forumului și a susținut, între altele: ”Mulțumesc Excelenței Sale doamnei ambasador Gabriela Dancău pentru invitația de a participa la acest forum. Mulțumesc întregului corp diplomatic românesc din Regatul Spaniei care depune o muncă enormă pentru a-i sprijini pe românii noștri. Această primă ediție a Forumului trebuie să fie neapărat urmată de alte ediții, dată fiind utilitatea indiscutabilă a unui dialog deschis între autoritățile statului român și reprezentanții sectorului asociativ al românilor din Spania. Am discutat deja cu o parte dintre consulii noștri despre opțiunea unor întâlniri similare la nivel regional în luna mai a acestui an. Vrem ca discuțiile despre lucrurile bune făcute pe plan legislativ să ajungă în comunitățile noastre, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ne punem de acord asupra unor inițiative legislative viitoare pe care să le înregistrăm în Parlamentul României și care să aibă același scop ca precedentele: un sprijin exemplar oferit concetățenilor noștri din afara României”.
Printre problemele discutate în cadrul Forumului Asociațiilor Românești din Spania s-au aflat cele privind posibilitățile de revenire în România, integrarea în sociatatea spaniolă fără pierderea identității românești, mai ales în cazul tinerei generații de români născuți pe sol spaniol, posibilitatea derulării de proiecte identitare cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, actele de identitate românești, inclusiv mărirea termenului de valabilitatea a pașapoartelor de la 5 la 10 ani, drepturile muncitorilor români, repatrierea persoanelor decedate, instituirea centrelor comunitare romanesti in strainatate, acordărea finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora.
Românii din Spania au nevoie de sprijinul statului român pentru păstrarea identităţii cultural-lingvistice și religioase. Spania, este alături de Italia și Republica Moldova, statul în cuprinsul căruia numărul cetățenilor români a atins cifra de 1 milion. Acest fapt necesită și o mai bună reprezentare a românilor din Spania în Parlamentul României, conform normelor legale de reprezentare în Camera Deputaților și Senat.
Deputatul Constantin Codreanu a ținut să sublinieze că aceasta este a doua vizită de lucru pe care o întreprinde în Spania și că problematica celor peste 1 milion de români din peninsula iberică se va afla în continuare în centrul atenției sale și a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.