Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a făcut o analiză privind boala X și a precizat că riscul estimat de OMS pentru restul lumii este scăzut, spre deosebire de Republica Democrată Congo, unde au apărut deja mai multe cazuri.
Emilian Popovici a venit cu aceste precizări, miercuri, după ce Beatrice Mahler a atras atenţia, marţi seară, asupra pericolului pe care îl reprezintă Boala X.
Popovici a prezentat pe pagina sa de Facebook o statistică din data de 9 decembrie, care contrazice datele făcute publice de Beatrice Mahler, potrivit Știrile Pro TV.
“Boala X informația la zi bazată pe raportul OMS din 9 decembrie 2024 !
Noul raport al OMS publicat în 9 decembrie 2024 menționează 406 cazuri de Boală X și 31 de decese. Primul caz a fost identificat pe 24 octombrie. Numărul de cazuri noi raportate pe săptămână a atins aparent vârful la începutul lunii noiembrie. Până acum, toate cazurile au avut loc în provincia Kwango din RDC. Cele mai frecvente simptome includ febră și tuse. Cele 406 cazuri și 31 de decese indică o rată de mortalitate de 7,6%. Spre comparație rata de mortalitate Covid-19 a fost estimată la aproximativ 1%, în timp ce rata de mortalitate a focarului de SARS din 2002-2004 a fost de aproximativ 10%. Gripa sezonieră are o rată de mortalitate sub cea a COVID 19.
Numărul de decese raportat de OMS diferă de estimările anterioare. Rapoartele inițiale menționau spre exemplu între 79 și 143 de decese și semnificativ mai multe cazuri de îmbolnăvire . Cel mai probabil, diferenta se datorează arentiei deosebite manifestată de OMS în clasificarea cazurilor. De asemenea se menționează că mai multe decese au avut loc în afara unităților medicale și încă mai trebuie investigate. Cu alte cuvinte, numărul deceselor raportate de OMS aproape sigur va crește. Raportul OMS confirmă în continuare informațiile anterioare conform cărora boala afectează în mod predominant persoanele mai tinere. Peste 64% din toate cazurile au fost raportate la persoane sub 14 ani iar aproximativ 53% din toate cazurile au apărut la copii sub cinci ani.
Majoritatea deceselor s-au înregistrat la copii; jumătate din totalul deceselor au avut loc la copii sub vârsta de cinci ani. Gravitatea acestei boli este dificil de evaluat în acest moment. Raportul OMS notează că majoritatea pacienților prezentau și semne de malnutriție extremă. În plus, malaria este frecventă în această regiune. Acești factori și alți factori ar putea exacerba severitatea acestei boli, ducând la manifestări clinice mai severe și o rată crescută a mortalității. Agentul cauzal al bolii X rămâne necunoscut pentru moment. Manifestările clinice sunt în concordanță cu cele generate de un virus cu transmitere respiratorie . Raportul OMS mai menționează că unele cazuri par să fi avut loc în cadrul familial. Răspândirea printre membrii apropiați ai familiei este, de asemenea caracteristică pentru un virus transmis pe cale respiratorie. Dar alte posibilități de transmitere sau chiar o etiologie netransmisibilă, nu pot fi excluse în acest moment.
Și ce interesează poate cel mai mult !
Riscul estimat de OMS pentru regiunea Kwango în care au apărut cazurile este înalt, pentru Republica Democrată Congo este moderat , pentru regiunea din Africa în care se află Republica Democrată Congo și pentru Africa riscul este scăzut cum este de altfel și pentru restul lumii!”, este postarea publicată pe pagina de Facebook a lui Emilian Popovici.