Cel puțin 72 de persoane ucise în exploziile de la aeroportul din Kabul. Printre victime, 12 militari americani. Atacurile cu bombă, urmate de un asalt armat / ISIS a revendicat oficial atentatele (FOTO, VIDEO)

Cel puțin 72 de persoane ucise în exploziile de la aeroportul din Kabul. Printre victime, 12 militari americani. Atacurile cu bombă, urmate de un asalt armat / ISIS a revendicat oficial atentatele (FOTO, VIDEO)

UPDATE, 26 august, ora 23.40: Statul Islamic a revendicat oficial atentatele teroriste de la aeroportul din Kabul, în care au fost ucise cel puțin 72 de persoane, printre care 12 militari SUA, și au fost rănite alte peste 140. Structurile americane de securitate națională puseseră atacurile pe seama ISIS-K înainte ca gruparea să și le asume.

Cele două atacuri cu bombă – unul la Poarta Abbey a aeroportului, iar un altul la hotelul Baron, aflat în imediata vecinătate – au fost urmate de un asalt armat al ISIS Khorasan, structura regională a organizației teroriste.

UPDATE, 26 august, ora 23.30: Pe Twitter au apărut noi imagini de la atentatele teroriste de joi.

UPDATE, 26 august, ora 22.35: Bilanțul victimelor provocate de exploziile de la aeroportul din Kabul a crescut, conform informațiilor transmite de The Wall Street Journal, care relatează că atentatele de joi au dus la moartea a cel puțin 60 de afgani și a 12 cetățeni ai SUA – mai exact, 11 pucași marini și un medic al forțelor navale americane, potrivit Fox News.

Pentagonul a precizat că atacul cu bombă a fost urmat de asaltul unor bărbați înarmați care fac parte din structura regională a Statului Islamic.

Este vorba despre ISIS Khorasan (ISIS-K), a cărui denumire a fost insipirată de numele unei regiuni din Afganistan, după cum a explicat fostul ministru Cristian Diaconescu pe B1 TV.

Generalul Frank McKenzie a vorbit cu reporterii și a precizat că, potrivit estimărilor oficiale, circa 1.000 de americani se află în continuare în Afganistan.

„Ne așteptăm ca aceste atacuri să continue”, a spus șeful Comandamentului central american.

UPDATE, 26 august, ora 21.20: Cel puțin 60 de persoane au fost ucise și alte 140 în exploziile produse joi sub forma unor atacuri sinucigașe la Aeroportul Internațional din Kabul, a spus un oficial din sectorul sanitar afgan pentru BBC. Printre persoanele decedate se numără și 10 militari americani, conform precizărilor făcute de oficialii SUA pentru Fox News.

UPDATE, 26 august, ora 20.15: Pentagonul a confirmat că mai mulți americani au fost uciși în atacul sinucigaș de la Aeroportul Internațional din Kabul. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american pentru Apărare, nu a oferit cifre, însă a precizat că există și americani răniți în urma celor două explozii masive de joi – una la Poarta de acces Abbey, iar o alta la hotelul Baron, aflat în imediata vecinătate a aeroportului.

„Putem confirma că un număr de membri de serviciu ai Statelor Unite au fost uciși în atacul complex de astăzi de la aeroportul din Kabul. Alți câțiva au fost răniți și primesc îngrijiri. Știm, de asemenea, că un număr de afgani au căzut victime acestui atac atroce. Gândurile și rugăciunile noastre merg către colegii celor uciși sau răniți și celor dragi lor”, se arată în comunicatul Petagonului, distribuit pe Twitter de John Kirby.

UPDATE, 26 august, ora 18: Cel puțin 13 persoane au fost ucise în cele două explozii produse sub forma unor atacuri sinucigașe cu bombă în zona Aeroportului Internațional din Kabul. Cu doar câteva ore înainte, serviciile occidentale de informații avertizaseră că există o amenințare iminentă și „foarte credibilă” de atentate terorist, transmite The Guardian.

Talibanii susțin că au fost ucise cel puțin 13 persoane, inclusiv copii și cetățeni străini, și că mai mulți membri ai grupului militant au fost răniți.

Surse militare din Marea Britanie și Turcia au confirmat că atacul a implicat două explozii și că în spatele atentatului s-ar putea afla așa-zisul Stat Islamic.

Potrivit oficialilor americani, ar fi fost vorba despre un atac sinucigaș produs în zona Porții de acces Abbey, care face legătura cu pista de decolare, și despre un altul în apropiere de hotelul Baron, unde au stat mai mulți afgani care sperau să ajungă în Regatul Unit. Hotelul respectiv se află la mai puțin de un kilometru distanță de aeroport.

UPDATE, 26 august, ora 17.40: Cel puțin 11 persoane au fost ucise în explozia produsă în exteriorul aeroportului din Kabul, susține o sursă din cadrul forțelor de securitate talibane, care a precizat că printre victime se regăsesc deopotrivă copii și cetățeni străini. Câțiva talibani au fost răniți, mai spune aceeași sursă, potrivit Al Jazeera.

Știrea inițială: Departamentul american al Apărării a confirmat că în exteriorul Aeroportului Internațional din Kabul a avut loc o explozie masivă. Încă nu se cunoaște numărul victimelor, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În ultimele ore, SUA și Marea Britanie le ceruseră propriilor cetățeni să părăsească „imediat” intrările aeroportului din Kabul pentru că există un risc major ca așa-zisul Stat Islamic să comită „un atentat terorist” la unul dintre punctele de acces, transmite El Pais.

Porțile de acces sunt aglomerate de cele câteva mii de afgani care încearcă să prindă unul dintre puținele zboruri disponibile pentru a părăsi Afganistanul.

Regatul Unit precizase că vede ca fiind „foarte credibilă” amenințarea unui atentat terorist „iminent”.

„Există un risc grav de atac terorist”, spunea ministrul britanic de externe, care le ceruse cetățenilor să se deplaseze cât mai repede către „un loc sigur”.

Anterior, cel puțin cinci state europene – Polonia, Ungaria, Țările de Jos și Belgia – anunțaseră că au terminat operațiunile de evacuare și că nu se mai justifică utilizarea aeroportului, având în vedere deterioarea situației de securitate și riscul tot mai mare de atentate. La rândul lor, Franța și Spania precizaseră că vor încheia vineri misiunile de evacuare.

Imagini surprinse după explozia masivă care s-a produs în exteriorul aeroportului din Kabul: