Primarul General, Gabriela Firea, afacut o serie de declaratii la inceputul sedintei de consiliu de miercuri, in care a explicatnecesitatea votarii proiectelor carevizeaza activitatea companiilor municipale.
„Avem astăzi pe ordinea de zi a ședinței mai multe proiecte de Hotărâre legate de companiile din cadrul Holdingului Municipal București capitală europeană, respectiv cele de aprobare a bugetelor acestor companii pentru anul în curs și cele privitoare la contractele de delegarea a serviciilor publice către acestea.
În ce privește contractele de delegare, am înțeles din luările publice de poziție pe acest subiect ale mai multor consilieri generali din partea Opoziției că nu vor vota aceste proiecte, ceea ce îi pune într-o situație delicată față de bucureșteni, cărora vor trebui să le explice de ce din ură și adversitate față de mine și față de majoritatea din Consiliul General se opun unor proiecte importante pentru modul în care sunt prestate către populație serviciile publice.
În primul rând, delegarea serviciilor de utilitate publică în conformitate cu prevederile Legii 51/2006 și a serviciilor de administrare a domeniului public conform Legii 71/2002 nu a fost făcută niciodată până acum în București, iar acum când am decis să intrăm în deplină legalitate, apostolii dreptății din Consiliul general se opun!
Ei bine, vom adopta în această ședință doar delegările de servicii publice, urmând ca chestiunile legate de patrimoniu și tarife să fie adoptate în ședința viitoare.
Înțeleg foarte bine că există, pentru unii, o frustrare imensă pentru faptul că aceleași câteva firme private abonate de ani de zile la contracte pe bani grei cu Primăria au fost decuplate de la bugetul municipalității, pentru că asta este realitatea la care noi am venit cu o alternativă, cu o idee aplicată de mult timp cu succes în multe capitale europene.
Mai mult, există multe alte orașe și municipii din România care și-au înființat societăți comerciale, unele dintre ele conduse de colegi de partid ai celor care nouă ne neagă acest drept. Aș aminti aici Clujul, care deține societăți comerciale pentru transportul public și furnizarea de apă, precum și Cluj Innovation Park, Brașovul deține o societate care administrează fondul imobiliar, și exemplele pot continua.
De ce se opun colegii din opozitie, atat infiintarii societatilor, cat si delegarii serviciilor, cata vreme municipii conduse de primari PNL au infiintat multiple societati, companii, de ani de zile si care au foartemare succes? Ii felicitcu aceasta ocaziepe primarii PNL sau fosti PNL, sauactualiindependenti Emil Boc,GheorgheFalca,IlieBolojan,NicolaeRobu,MirceaHava.
Daca aceste companii,carefunctioneazade ani de zilein primarii conduse de PDL, PNL, sunt un model de succes si respecta atat prevederile legale din Europa, cat si din Romania, pot trage concluzia ca unii dintre dumneavoastranu vreti decat sa perpetuati aceasta starede ev mediula Primaria Capitalei.
Înțeleg disperarea unor consilieri generali care își doresc să se afirme în perspectiva următoarelor alegeri și li se pare că atacându-mă pe mine în mod constant și uneori josnic vor căpăta măcar o brumă de notorietate. Posibil, însă nu vor căpăta și credibilitate, pentru că oamenii pot face foarte ușor diferența între criticile constructive, făcute cu gândul la binele lor, și atacurile imunde, care de multe ori sunt lipsite de coerență și de logică.
Cum ar fi, de exemplu, analiza bugetelor companiilor municipale dată publicității ieri de către USR, în care se spune că bugetele companiilor cresc de 16 ori anul acesta comparativ cu anul trecut, iar cheltuielile cu personalul cresc de 7 ori. Cum poate sta în picioare această comparație, în condițiile în care companiile au fost înființate anul trecut, au devenit operaționale în ultimul trimestru, iar activitatea pe anul trecut în cele mai multe cazuri s-a
rezumat la organizare, cu un număr foarte redus de angajați. Este firesc, așadar, să existe aceste creșteri anul acesta, cândmajoritatea companiilor își încep practic activitatea pentru care au fost înființate.
Cât privește economiile care se vor face prin înființarea companiilor municipale există doar estimări, cum că acestea vor fi de cca 25%, însă impactul real îl vom putea calcula doar după
încheierea primului exercițiu financiar, la sfârșitul acestui an, când vom putea compara cheltuielile actuale cu cele din vechiul sistem. Până atunci, nu există absolut niciun argument obiectiv care să demonstreze că lucrurile ar sta pe dos. Există însă o resursă inepuizabilă de ipocrizie!
Am o veste proastă pentru toți detractorii mei: nu veți reuși să mă intimidați, iar modernizarea administrației publice în București va merge înainte, așa cum am propus eu, pentru că, în cele din urmă, eu sunt cea care a obținut votul și încrederea cetățenilor, nu dumneavoastră! Când veți câștiga alegerile, veți putea adopta ce modele doriți, pentru că veți avea legitimitate!”, a declarat Gabriela Firea.