Guvernul Orban va ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor

Guvernul Orban va ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, duminică, că Guvernul va ataca la Curtea Constituțională legea prin care Parlamentul a respins Ordonanța de urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor.

Guvernul Orban va ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională.Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, a precizat premierul.

În rol decizional, Camera Deputaților a respins, miercuri, Ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind majorarea etapizată a alocației de stat pentru copii, care, în esență, prevedea o creștere cu 20% de la 1 august. Deputații și-au exprimat opțiunea cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” și 29 de abțineri. Concret, acest lucru înseamnă că dacă proiectul de lege pentru respingerea ordonanțeiva fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis, va rămâne în vigoare dublarea alocațiilor.

Ordonanța de Urgență respinsă de Parlament a fost adoptată de Guvernul Orban în finalul lunii iulie. Actul normativ prevede o creștere a alocațiilor cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, Guvernul a prevăzut alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.

CCR: Proiectul pentru respingerea OUG privind dublarea alocațiilor e constituțională

Judecătorii CCR au stabilit, în 15 iulie, că este constituționalproiectul de lege pentru respingereaOrdonanței privind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august. Vestea venea în contextul în care, în debutul lunii iunie, tot în rol decizional, Camera Deputaților adoptaseproiectul de act normativ

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, se precizează într-un comunicat de presă alCCR.

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuarie 2020, dar ulterior Guvernul Orban a adoptat o Ordonanță de urgență prin caredublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august.Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Ultima oră
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis
18:12 - Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
18:01 - Raed Arafat (DSU): Trebuie oprit microfonul tuturor celor care dezinformează și spun oamenilor să nu se vaccineze, pur și simplu
17:42 - O pacientă COVID-19 a murit în timp ce era transferată în Ungaria / România a trimis și personal medical pentru a facilita comunicarea cu familiile persoanelor transferate
17:23 - Cristian Diaconescu: România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investițiilor. Agențiile Moody` și Standard & Poor`s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte
16:57 - Dacian Cioloș, fără o strategie anti-pandemie, deși continuă să invoce criza sanitară pentru a obține voturi / Ministerul Sănătății a fost la USR în fosta coaliție, însă mandatele au fost marcate de controverse