Înalta Curte anulează condamnarea de 4 ani de închisoare primită de Andreea Cosma, în baza deciziei CCR privind completurile nelegale. Dosarul deputatei PSD merge la rejudecare

Înalta Curte anulează condamnarea de 4 ani de închisoare primită de Andreea Cosma, în baza deciziei CCR privind completurile nelegale. Dosarul deputatei PSD merge la rejudecare

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, marți, condamnarea de patru ani de închisoare cu executare primită de deputata PSD Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, baronul social-democrat de Prahova. Judecătorii curții supreme și-au motivat decizia pe motiv de compunere nelegală a completurilor de trei judecători de la ÎCCJ, ca urmare a deciziei luate de Curtea Constituțională a României, astfel că dosarul merge la rejudecare, potrivit G4Media.

Deputata PSD Andreea Cosma, condamnată de Înalta Curte la 4 ani de închisoare cu executare, în primă instanță

Andreea Cosma era condamnată la patru ani de închisoare cu executare în așa-zisul dosar „Ciuperceasca”, în decembrie 2018, dar decizia venea în primă instanță, astfel că atât ea, cât și ceilalți inculpați din speță au avut dreptul de a ataca sentința la completul de cinci judecători. Florin Anghel, fostdeputat și fost președinte al Consiliului Județean Prahova, fusese și el condamnat la patru ani de închisoare, în același dosar.

DNA Ploiești a dispus trimiterea în judecată a dosarului, iar procurorii susțin că, în perioada în care șefia CJ Prahova era deținută de Florin Anghel, instituțiaar fi vândut la prețuri subevaluate zeci de hectare de teren care au aparținut fostei cazărmi Ciuperceasca. Concret, la început, el a transferat din proprietatea MApN, în propietatea Consiliului Județean 40 de hectare de teren, iar ulterior le-ar fi vândut la prețuri subevaluate. Cum Andreea Cosma era notar în acea perioadă, toate tranzacțiile au fost făcute prin intermediul cabinetului său.

Sentința Înaltei Curți de marți, luată în baza deciziei CCR privind completurile nelegale de 3 judecători

În iulie 2019, CCR a admis sesizarea depusă de deputatul PSD Florin Iordache privind completurile specializate în cazurile de corupție de la ÎCCJ. La acel moment, hotărârea instituției era comentată de fostul președinte al forului Augustin Zegrean, care declara că se aștepta la un astfel de deznodământ și sublinia că, în multe dosare, va fi reluată judecata, iar pentru mulți dintre inculpați se va constata prescrierea presupuselor fapte.

„Era de așteptat, pentru că la fel au procedat și în cazul completurilor de cinci. E halucinant, dar așa este. În jur de 180 de dosare la Înalta Curte au fost judecate de completuri de trei. Dacă ne uităm în urmă, la ce s-a întâmplat după ce s-au declarat nelegale completurile de cinci, vor fi eliberați cu toții în baza unor cereri de contestații la executare și va fi reluată judecată. În multe cazuri se va constat prescrierea.CCRașa a decis și știți că deciziile ei sunt general obligatorii. Nu trebuia să se ajungă aici. ICCJ știa de lege, știa că legea impunea anumite exigențe în privința acestor completuri, dar eu am auzit-o pe doamna președintă a ICCJ spunând că toate completurile de trei au fost unele care aveau sarcină să judece și dosarele de corupție. Deci mă miră deciziaCCR, mai ales că se știa că unii vor fi salvați de această decizie”, declara Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`