Președinte Klaus Iohannis s-a arătat dezamăgit pentru că investițiile publice sunt tot mai reduse, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„În ceea ce privește investițiile publice, constat cu dezamăgire că acestea sunt tot mai reduse. Guvernul solicită, paradoxal, spațiu fiscal-bugetar pentru investiții. Dar execuția bugetară este cu mult în urmă în privința cheltuielilor de capital și a proiectelor susținute din fonduri europene”, a declarat președintele la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Străini privind lansarea „Cărții Albe 2015: Reconstruirea încrederii”.
Iohhanis a criticat Guvernul pentru schimbările imprevizibile pe care le face și care afectează mediul de afaceri: „Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt premise importante pentru stimularea investițiilor și a antreprenoriatului. (…) Guvernul nu mai trebuie să schimbe regulile, în mod imprevizibil, chiar ‘în timpul jocului’. Cazuri precum ‘taxa pe stâlp’ sau chiar exemplul foarte recent al impozitării bacșișului denotă lipsă de viziune și pripeală, ceea ce creează imprevizibilitate. Exact opusul a ce se așteaptă în mediul de afaceri. Autoritățile publice sunt primele care trebuie să demonstreze profesionalism și responsabilitate în relația cu mediul de afaceri.”
”Suntem conștienți că România are de rezolvat numeroase carențe instituționale. Mă refer aici la plata impozitelor, la evaziunea sistemică, la povara fiscală ridicată asupra muncii, dar mai ales la fenomenul corupției, care subminează subtil, dar sigur dezvoltarea economică”, a mai adăugat Iohannis.
Președintele României a mai declarat că, în acest moment, obiectivul este recâștigarea încrederii investitorilor și întreprinzătorilor în mediul de afaceri din România.
„După scăderea din 2014, sperăm că mediul de afaceri românesc începe să răspundă din ce în ce mai bine așteptărilor investitorilor. Pe de altă parte, trebuie să ne preocupe, în egală măsură, susținerea investițiilor autohtone. Capitalul românesc, prin natura sa, reprezintă un element de stabilitate și un câștig sigur în beneficiul dezvoltării economice naționale. Însă România beneficiază de prea puține firme cu capital privat integral românesc care au ajuns la un nivel considerabil de dezvoltare”, a adăugat președintele.