Iliescu: UE nu poate fi țap ispășitor pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unor lideri politici

Iliescu: UE nu poate fi țap ispășitor pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unor lideri politici
FOTO: Adevărul

În trei decenii, România a trecut de la totalitarism la a deține președinția rotativă a Consiliului UE. Este ”o realizare incredibilă” pentru poporul român, ”posibilă în primul rând prin acceptarea de către cetățenii români a costurilor economice și sociale ale tranziției”, scrie Ion Iliescu pe blogul său.

”Spuneam, nu o dată, că aderarea la UE a fost marele proiect strategic al României, după ieșirea din totalitarism. Acest proiect s-a încheiat joi, simbolic, la Ateneul Român. Pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene. Adică un nou proiect, în care țara noastră să contribuie pe deplin, cu idei și soluții, la reforma Uniunii, la progresul ei. Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca țară, în concertul european. Președinția prin rotație a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică și solidaritatea, ca națiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârșit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toți”, mai scrie Ion Iliescu pe blogul său.

În opinia sa, criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri și în România, dar putem alege să fim parte a soluției, nu generatori de noi probleme.

”Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles”, mai atrage atenția Iliescu.

Potrivit fostului președinte, criza proiectului european este, întâi de toate, o criză a democrației, ce nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune și despre problemele ei. Populismul nu poate fi combătut tot prin populism. Soluția, consideră Iliescu, reprezintă renunțarea la tehnocrați și revenirea la politic, deoarece ”politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocrații, nu”.

”Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetățenii, pe agenda publică, și cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toți membrii Uniunii. Sunt convins că Președinția României va fi un succes, pentru că avem și mândria, și demnitatea, de a arăta că nu de puține ori am fost judecați greșit, că românii pot oferi Europei valori și proiecte, cu fața la viitor”, a mai scris fostul președinte Ion Iliescu, pe blogul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`