Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri şedinţa CSAT. Pe agendă, situaţia de securitate în zona Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO

Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri şedinţa CSAT. Pe agendă, situaţia de securitate în zona Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru miercuri, pe ordinea de zi fiind incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.

Iohannis a convocat CSAT pentru discuții pe tema securității în regiune

Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru miercuri, ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse următoarele subiecte:
• Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO;
• Măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Rusia a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Reacții

Ministerul rus de Externe a anunțat oficial, vineri, că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Practic, Moscova vrea revenirea la configurația de securitate din 1997, când România și Bulgaria încă nu aderaseră la NATO.

„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. (…) Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic”, a reacționat Ministerul român de Externe.

Rusia a masat 120.000 de militari și echipamente militare la granița cu Ucraina. Tot mai multe state se tem că Rusia va invada până la urmă această țară. UE și NATO au anunțat că vor riposta dur, cu sancțiuni fără precedent.

„Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său”, a declarat și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`