Reacţia virulentă a lui Mircea Geoană, după ce Rusia a cerut retragerea forţelor militare NATO din România

Reacţia virulentă a lui Mircea Geoană, după ce Rusia a cerut retragerea forţelor militare NATO din România
Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Nu este problema Federației Ruse unde și în ce configurație își așază NATO prezența militară în țările blocului militar, a subliniat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, vineri, în contextul în care Moscova a confirmat că a solicitat retragerea trupelor aliate din România și Bulgaria.

Este treaba NATO unde și în ce configurație își așază prezența militară în țările NATO, nu a Federației Ruse, spune Mircea Geoană

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru Digi 24, transmite Antena3.ro.

Adevărata linie roșie, spune Mircea Geoană, nu este cea vehiculată de Serghei Lavrov, ci mai degrabă „ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa”.

„Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a adăugat înaltul oficial nord-atlantic.

La poziția Moscovei a reacționat și Ministerul român al Afacerilor Externe, care a explicat că solicitarea Federației Ruse de a reduce postura forțelor NATO în toate statele aliate care au aderat după 1997 „a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă” de către Alianța Nord-Atlantică

„O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto”, a mai menționat MAE român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)