Peste 70% din judecătorii Curții Supreme ar ieși la pensie dacă Legile Justiției ar intra în vigoare. Mii de procese, reluate de la zero

Peste 70% din judecătorii Curții Supreme ar ieși la pensie dacă Legile Justiției ar intra în vigoare. Mii de procese, reluate de la zero
Foto:Romania Curata

Peste 70% din judecătorii Curții Supreme, adică 93 din 129, ar putea ieși la pensie dacă legea privind statutul magistraților intră în vigoare. Actul normativ face parte din controversatul pachet de Legi ale Justiției, o creație PSD-ALDE. În Polonia, o lege similară propusă tot de partidul de guvernâmânt, care forțează ieșirea la pensie a 40% din judecătorii Curții Supreme, a determinat Comisia Europeană să lanseze procedura de infringement împotriva Poloniei.

În România, legea prevede că magistrații cu vechime de 20 de ani se pot retrage cu o pensie mai mare decât salariul, informează tolo.ro. Statistica a fost furnizată de Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea unui judecător.

Cei 10 inițiatori sunt 7 deputați PSD – Oana-Consuela Florea, Claudia Gilia, Nicuşor Halici, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Ştefan-Ovidiu Popa, Alina-Elena Tănăsescu, un deputat ALDE, Steluța Cătăniciu, și doi senatori PSD, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae. Legea a fost trimisă la președintele României pentru promulgare, pe 25 mai 2018.

CSM arată că intrarea în vigoare a acestei legi va face ca din cei 7.000 de magistrați, 2.100 să se poată pensiona pe loc. Este vorba despre 1437 de judecători și 747 de procurori.

Efectul imediat va fi reluarea de la zero a mii de procese aflate pe rol. Dispariția unui judecător din complet dă șansa apărării să decidă dacă vrea să se readministreze probele, în instanță, așa cum s-a întâmplat în cazurile Dragnea sau Tăriceanu, când judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat în 2017.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`