Ludovic Orban: Creșterea de săptămâna trecută nu este una care să ne îngrijoreze (VIDEO)

Ludovic Orban: Creșterea de săptămâna trecută nu este una care să ne îngrijoreze (VIDEO)
Foto: gov.ro

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a făcut o serie de precizări, luni, cu privire la mai multe teme de interes de pe agenda publică, printre care evoluția epidemiei de coronavirus și strategia de răspuns la criza sanitară, rectificarea bugetară și situația economică a țării, respectiv școlile din România și pregătirile pentru alegerile locale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Pe săptămâna care a trecut, chiar dacă avem o ușoară creștere, nu este o creștere care să ne îngrijoreze. Sigur, trebuie în continuare să fim vigilenți, să respectăm măsurile de protecție sanitară, astfel încât să limităm răspândirea virusului.
  • Întrebat dacă ne putem aștepta și la o carantinare a județelor cu cel mai mare număr de cazuri. Deocamdată, nu e cazul.
  • Întrebat ce urmează să se întâmple cu școlile în contextul alegerilor locale. Doamna ministru a făcut consultări, chiar în cursul zilei de astăzi a avut consultări cu reprezentanții asociațiilor comunelor, asociația orașelor, asociația municipiilor și asociația consiliilor județene, pentru a analiza împreună cu reprezentanții autorităților locale care sunt implicați în pregătirea alegerilor care să fie perioada în care nu să se suspende cursurile, ci să fie organizate online, astfel încât să poată fi pregătite localurile secțiilor de votare acolo unde ele sunt organizate în școli și după ziua votului să poată să efectueze toate operațiunile de pregătire a claselor care funcționează ca localuri pentru secțiile de votare pentru revenirea copiilor la școală.
  • Întrebat despre profesorii care refuză să predea online și ce se poate face cu aceștia. Nu pot să îmi imaginez că un profesor poate să refuze să predea copiilor care sunt… Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situații. (n.r. – întrebat despre faptul că profesorii invocă prevederi din Legea Educației) Dacă va fi necesar să facem modificări, vom face modificări. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să judecăm dascălii pentru câteva cazuri individuale. Unde apar astfel de cazuri individuale, vom lua măsurile legale, dar marea majoritate a dascălilor se adaptează, evoluează și își realizează misiunea pe care o au, aceea de a educa copiii, de a le transmite cunoștințele în cadrul diferitelor materii.
  • Întrebat despre proiectul de lege privind suplimentul pentru profesori de aproximativ 500 de euro. Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față. În urma zilei negre de la Parlament, în care Comisia de buget-finanțe, adică PSD-iștii din Comisia de buget-finanțe au adoptat niște modificări la Ordonanța de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forțele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanțe, pentru că asta va atrage consecințe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiții, de a atrage fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Or, cred că este de ajuns și trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică.
  • Întrebat dacă Guvernul își menține intenția de a merge la CCR în cazul în care rectificarea bugetară va fi adoptată cu modificările propuse de PSD. Noi ne vom bate și vă readuc aminte că celelalte formațiuni politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României. Sigur că în plen așteptăm aceeași atitudine și dacă formațiunile politice vor adopta aceeași atitudine ca în Comisia de buget-finanțe, vom putea retrimite raportul la Comisia de buget-finanțe, astfel încât să împiedicăm adoptarea modificărilor.
  • Întrebat dacă va fi atacat la Curte și proiectul privind suplimentul pentru profesori. Cu siguranță, orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare, în conformitate cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, este neconstituțional și noi, ca Guvern, avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile pe care le considerăm neconstituționale.
  • Întrebat despre discuția privind salariul minim pe oră. Nu suntem în situația de a iniția în momentul de față un astfel de proiect de lege.
  • Desprerectificare.Amendamentele adoptate la Ordonanța de rectificare provoacă o creștere a cheltuielilor publice cu 1,7% din Produsul Intern Brut pe anul 2020 și o creștere de 4,8% – 4,8%, repet, ca să se știe – o creștere din Produsul Intern Brut pe anul 2021. Este total nesustenabilă și asta însoțită și de amendamentul bizar al lui Orlando, care reduce de la 44%, la 40% din Produsul Intern Brut limita de îndatorare a bugetului, ceea ce practic aruncă România în faliment.
  • Întrebat dacă asta ar însemna noi împrumuturi pe care România ar trebui să le facă. Nu mai poți să faci, nu mai poți să faci, pentru că dacă plafonul se coboară la 40%, îți atingi plafonul de îndatorare într-un termen foarte scurt și nu mai poți să te împrumuți, și nu mai ai bani să faci față cheltuielilor. De fapt, PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis următorul mesaj, că vrea să nu se mai poată plăti salariile, să nu se mai poată plăti pensiile, să nu mai poată fi susținute investițiile și să bage România în incapacitate de plată.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`