Premierul Marcel Ciolacu a accelerat implementarea PNRR după preluarea guvernării, iar cele mai recente date arată că 38 dintre cele 66 de reforme asumate prin plan au fost deja realizate.
România a îndeplinit 38 dintre cele 66 de reforme asumate prin PNRR, reprezentând mai bine de jumătate din totalul angajamentelor (57%). Potrivit Guvernului, alte 23 de reforme sunt în curs de implementare, iar pentru restul de cinci reforme termenul-limită este stabilit pentru anii 2025 și 2026.
Progresele au fost înregistrate odată cu preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu, respectiv cu preluarea mandatului de ministru al fondurilor europene de către Adrian Câciu.
La preluarea portofoliilor de către PSD, erau finalizate doar nouă reforme din plan.
Ca absorbție a fondurilor din PNRR, România ocupă locul 18 din 25 în UE. În țară au fost atrase 9,4 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde alocate sub formă de granturi și împrumuturi prin PNRR, adică în jur de 33% din suma totală.
Din sumă, 3 miliarde de euro au fost cheltuiți pentru proiecte și inițiative diverse. În plus, au fost semnate contracte în valoare de peste 36 de miliarde de euro, astfel că nu există riscul să rămână neutilizate fondurile din PNRR.
Surse politice spun că există anumite întârzieri în implementarea PNRR la nivelul Ministerului Finanțelor, Ministerului Energiei și Secretariatului General al Guvernului. Este vorba despre trei jaloane aferente cererii de plată numărul 3, în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Unul dintre jaloane ține de Ministerul Energiei, unde sunt probleme la desemnarea conducerii pentru mai multe companii din sector. Un altul se referă la faptul că ministrul Marcel Boloș al Finanțelor încă nu a implementat o reformă a regimului microîntreprinderilor.
Al treilea jalon este guvernanța corporativă, care se află sub responsabilitatea Secretariatului General al Guvernului, condus de Mircea Abrudean.
Totuși, progresele realizate de guvernarea Ciolacu sunt evidente, iar Guvernul continuă să facă demersurile necesare pentru a folosi PNRR ca pe un instrument eficient de redresare economică și modernizare structurală.